Dincu anunta ca Armata va avea mai multi bani, de anul viitor, pentru „modernizare”: „Tehnologie si tehnica de lupta moderna de care are nevoie”

politica

Ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu, a efectuat, vineri si sambata, o vizita de informare in garnizoana Iasi.

Potrivit unui comunicat al MApN, vineri, la sediul Brigazii 15 Mecanizate „Podu Inalt”, echipa de comanda a prezentat ministrului Apararii Nationale o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul in curs, principalele activitati planificate pentru perioada imediat urmatoare, pe domenii de responsabilitate, precum si nivelul de dotare cu echipamente si tehnica militara.

MApN informeaza ca ministrul Dincu a apreciat activitatea Brigazii 15 Mecanizate „Podu Inalt”, unitate care, in acest an, a implinit 145 de ani de la infiintare. Oficialul a reliefat importanta alocarii unui procentaj mai mare din produsul intern brut pentru aparare, incepand cu anul viitor, ceea ce va conduce la accelerarea modernizarii Armata Romaniei si a programelor de inzestrare.

„Armata Romaniei desfasoara, in prezent, un program de modernizare profunda, care ii va asigura pentru multa vreme, de acum inainte, tehnologia si tehnica de lupta moderna de care are nevoie, in conditiile provocarilor de securitate care se manifesta in regiunea noastra. De anul viitor, vom avea un nivel sporit de alocare bugetara, care ne va permite sa acceleram cele mai importante dintre programele de achizitii. Dar cea mai importanta resursa a noastra este, fara nicio indoiala, resursa umana. Fara oameni suficienti, bine pregatiti, bine motivati, care sa beneficieze de conditii decente atat la locul de munca, precum si acasa, alaturi de familii, nu putem vorbi despre o strategie de modernizare realista si eficienta. Reiterez ceea ce am mai spus si in alte randuri: performanta profesionala trebuie motivata la nivelul celorlalte armate NATO. Avem nevoie de un sistem de salarizare decent pentru personalul militar si civil care incadreaza structurile armatei noastre, de masuri care sa asigure pensii echitabile asigurate tuturor rezervistilor, indiferent de data trecerii in rezerva. Acestea nu sunt promisiuni de nivel politic, ci prioritati majore ale mandatului meu de ministru”, a declarat ministrul Vasile Dincu.

De asemenea, ministrul Apararii le-a multumit militarilor ieseni pentru activitatea depusa in cadrul HUB-ului logistic de la Suceava.

„Militari din subordinea brigazii au sprijinit, inca de la inceput, activitatea Centrului logistic de stocare si distribuire a ajutoarelor pentru acordarea asistentei umanitare catre Ucraina. Demonstram, prin actiunile fiecaruia dintre noi, solidaritate fata de poporul ucrainean tarat in acest razboi crud si nedrept si sunt sigur ca aici, la Iasi, atat de aproape de Ucraina, emotia este mult mai intensa”, a spus ministrul.

Programul zilei a inclus si o vizita in cazarma Batalionului 151 Infanterie „Razboieni”, unde ministrul Apararii a discutat cu activul de comanda al „Lupilor Negri” despre activitatile planificate in domeniul instruirii si misiunile de antrenament desfasurate recent, precum si despre exercitiile la care acestia vor lua parte.

Sambata, ministrul Apararii s-a intalnit cu echipa de conducere a Spitalului Clinic Militar de Urgenta „Dr. Iacob Czihac”.

Vasile Dincu a apreciat activitatea intregului colectiv al institutiei in beneficiul cetatenilor, militari si civili din intreaga zona, respectiv din judetele Iasi, Suceava, Botosani, Bacau si Neamt si a subliniat importanta proiectelor de modernizare a infrastructurii si de dotare cu aparatura medicala performanta.

Ministrul a vizitat, tot sambata, ansamblul cladirilor care au apartinut Scolii Fiilor de Militari, prima institutie militara de invatamant de acest tip, complex aflat in incinta spitalului militar si inclus in lista monumentelor istorice din judetul Iasi.

La finalul activitatilor, ministrul Vasile Dincu a vizitat Cercul Militar si Muzeul Militar Iasi, unde a fost informat cu privire la planurile dezvoltare si extindere a acestor institutii de cultura, printr-un proiect multianual incadrat tematic si arhitectural in ansablul de cladiri istorice din Copou, proiect eligibil pentru finantare prin fonduri europene.

Mai mult despre:

Comentarii: