Dincu anunta ca Romania se inarmeaza din Turcia si Israel: „Specialistii nostri lucreaza la principiile unui program de dotare cu tehnologii militare”

politica

Vasile Dincu, PSD, pensii speciale, faliment, stat, blocaj, parlament, magistrati

Romania ia masuri pentru a se echipa cu tehnologii militare, cum sunt dronele turce Bayraktar si sistemul antiaerian israelian ”Domul de Fier”, cu scopul de a-si imbunatati capacitatea defensiva in fata expansionismului Rusiei, a declarat ministrul apararii roman, Vasile Dincu, intr-un interviu pentru EFE realizat via e-mail si difuzat joi de agentia de presa spaniola.

”Fortele Terestre intentioneaza sa achizitioneze trei sisteme de aeronave fara echipaj uman la bord UAS Bayraktar TB2”, a mentionat Dincu, amintind ca Parlamentul Romaniei si-a dat acordul pentru inceperea procesului de achizitie si a confirmat si interesul Romaniei pentru sistemul ”Domul de Fier”.

Produse de compania turca Baykar, dronele Bayraktar au fost folosite cu succes de armata Azerbaidjanului in razboiul cu Armenia (pe tema suveranitatii asupra enclavei Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, care este populata de armeni – n.r.), si reprezinta unul dintre principalele puncte de rezistenta ale Fortelor Armate ale Ucrainei, pentru a face fata invaziei ruse asupra acestei tari care are granita comuna cu Romania, aminteste EFE, citata de Agerpres.

Despre sistemul ”Domul de Fier”, ministrul Dincu a afirmat ca executivul din care face parte ”este interesat de implementarea unui sistem integrat de aparare antiaeriana cu baza la sol”. ”Avem multe posibilitati pentru a fi protejati in viitor cu ajutorul acestui nou tip de sistem”, a insistat Dincu.

”In aceste momente, specialistii nostri lucreaza la principiile unui program de dotare care are ca obiectiv achizitionarea de sisteme de aparare aeriana”, a adaugat ministrul roman.

Citeste si: Ciolacu il bubuie Dincu, ministrul Apararii: „A gresit, categoric, trebuia sa vorbeasca cu presedintele. Se impun mai multe remanieri in guvern”

Dincu a fost primit in septembrie la Tel Aviv de omologul sau israelian Benny Gantz, scrie EFE, care aminteste ca, potrivit presei, cei doi oficiali au vorbit despre posibila achizitie a sistemului ”Domul de Fier” de catre Romania, care ar deveni prima tara europeana ce ar detine aceasta tehnologie.

Romania a intrat in NATO in 2004 si are relatii excelente atat cu Israelul, cat si cu SUA, noteaza EFE. Administratia de la Washington a participat la dezvoltarea sistemului ”Domul de Fier” si acordul sau este indispensabil pentru transferul acestuia catre orice alta tara terta, adauga agentia de presa citata.

Sistemul a functionat cu succes in toate conflictele militare dintre Israel si gruparea armata palestiniana Hamas din ultimul deceniu, reusind sa intercepteze circa 90% din rachetele lansate impotriva obiectivelor militare si civile israeliene.

De cand Rusia a invadat la scara larga Ucraina, la 24 februarie, Romania a pus in miscare procesul de achizitie de sisteme de aparare aeriana portabila, cunoscute dupa acronimul lor in limba engleza drept MANPAD. Inca nu s-a stabilit compania castigatoare a licitatiei, scrie EFE.

Autoritatile romane au adoptat totodata o lege care permite cumpararea a ”32 de avioane F-16 din excedentul Norvegiei”, ceea ce, potrivit lui Dincu, ar presupune ”un pas important in dezvoltarea” Fortelor Aeriene ale Romaniei.

Urmand pasii facuti de alta tara vecina cu Ucraina, Polonia, membra a Uniunii Europene si a NATO, Bucurestiul se orienteaza inclusiv catre Coreea de Sud pentru a-si intari capacitatea de descurajare in fata Rusiei, a carei invazie in Ucraina a adus razboiul la doar cateva sute de kilometri de teritoriul Romaniei.

In septembrie, la cateva zile dupa ce a vizitat Israelul, ministrul Dincu s-a deplasat la Seul pentru a relansa cooperarea intre cele doua tari in domeniul apararii.

”Am avut intalniri cu presedintele Comisiei pentru Aparare Nationala si cu ministrul Administratiei Programului de Achizitii pentru Aparare”, a amintit ministrul roman.

Totodata, Dincu a explicat ca a invitat ”companiile sud-coreene din industria apararii sa-si indrepte atentia catre programele de dotare a Armatei Romane”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: