news

Dincu, dintr-o baza militara: „Moscova trebuie oprita acum. Romania a trimis Ucrainei munitii, echipamente militare”

Ministrul Apararii, Vasile Dincu a declarat, luni, la baza militara de la Kogalniceanu, ca Kievul si alte mari orase din Ucraina au fost lovite, nediscriminatoriu, de rachetele rusesti, iar toate aceste „actiuni inumane” ne arata gravitatea situatiei din Ucraina. ”Daca Moscova nu va fi oprita acum, stabilitatea statelor din vecinatatea estica este amenintata”, a precizat Dincu, aratand ca Uniunea Europeana trebuie sa faca mai mult pentru cresterea rezilientei acestor state.

Ministrul a aratat ca securitatea europeana, euroatlantica si in mod particular a celor din prima linie, inclusiv Romania, recesita consolidarea pe baze permanente a posturii NATO de descurajare si aparare, in special pe Flancul de Est si la Marea Neagra.

”Romania este determinata sa faca mai multe, suntem hotarati sa crestem bugetul pentru fortele armate de la 2% la 2,5%”, a spus Dincu, citat de news.ro.

Despre situatia din Ucraina, ministrul Apararii a afirmat ca atat Kievul cat si alte mari orase au fost lovite, nedicriminatoriu, de rachetele rusesti.

”Blocuri de locuinte, scoli, spitale au devenit ruine. Joi noaptea, trupele ruse au atacat cea mai mare centrala nucleara din Europa, la Zaporojie, provocand un incendiu la o cladire administrativa care, din fericire, a fost stinsa. Toate aceste actiuni inumane ne arata gravitatea situatiei din Ucraina”, a afirmat el.

Dincu a mentionat ca ”atacurile asupra principalelor centre urbane sunt crunte si indreptate inclusiv impotriva civililor”.

”In mod clar, au rolul de intimidare a populatiei, de aceea diplomatie trebuie sa redevina principalul instrument pentru rezolvarea situatiei. Au existat pana acum doua runde de negocieri intre delegatiei Ucrainei si Federatiei Ruse. Guvernul de la Kiev a transmis ca, in urma discutiilor, nu au fost inregistrate progrese semnificative, dar a fost totusi crearea de coloane umanitare, fiind anuntata si a treia runda de negocieri. Speram ca dialogul dintre cele doua parti sa continue si sa duca la incetarea focului si la retragrerea trupelor ruse”, a mai spus ministrul Apararii.

Potrivit ministrului, ”Romania a trimis Ucrainei munitii, echipamente militare” si a initiat demersuri pentru a infiinta in tara noastra, cu sprijinul Comisiei Europene, „un hub umanitar, care as permita colectarea si transportul donatiilor internationale”.

”In acelasi timp, Guvernul nostru ofera tot sprijinul posibil pentru tot ceea ce inseamna problema refugiatilor din Ucraina. Sunt bineveniti in Romania”, a aratat el.

”Daca Moscova nu va fi oprita acum, stabilitatea statelor din vecinatatea estica (…) este amenintata. Uniunea Europeana trebuie sa faca mai mult pentru cresterea rezilientei acestor state”, a spus ministrul.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: vasile dincu

Recent Posts

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

2 ore ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

2 ore ago

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

4 ore ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

8 ore ago