Disperat, Dragnea ii fura oamenii lui Basescu. Un fost lider al PMP trece la PSD, impreuna cu mai multi parlamentari

politica

​Fostul lider al UNPR, deputatul Valeriu Steriu, a anuntat marti ca pleaca din PMP, unde a ajuns in urma fuziunii prin absorbtie a celor doua partide, si trece la PSD. Potrivit unor surse politice citate de hotnews.ro, alaturi de el vor merge la PSD si alti doi deputati din partidul lui Traian Basescu – Cristian Sefer si Adrian Mocanu, iar un al treilea, Ion Tabugan, a anuntat deja pe 22 mai ca paraseste PMP si devine independent, cel mai probabil urmand sa treaca la PSD.

Primarul Capitalei Gabriela Firea declara luni seara ca cel putin sapte parlamentari de la mai multe formatiuni au semnat adeziuni la PSD, in fata presedintelui partidului, Liviu Dragnea.

Steriu sustine ca PSD „mi-a oferit mereu sansa sa-mi pun cunostintele si abilitatile in serviciul societatii”.

„In lumina evenimentelor si declaratiilor publice din ultimul timp, ma simt nevoit sa adopt o pozitie publica. Nu este ceva ce mi-am dorit sau ceva care sa-mi faca placere, dar este un gest necesar pentru a putea sa-mi pastrez intacte stima de sine si respectul.

Am condus UNPR spre PMP in speranta sincera si onesta ca doua proiecte politice mici pot sa dea nastere unui proiect politic mediu. Si pentru ca am simtit o responsabilitate fata de miile de alesi locali si cei peste 150.000 de alegatori. In aceste conditii se impun niste precizari si lamuriri.

Dupa ce PMP si-a vazut sacii UNPR in caruta proprie si a facut pragul electoral cu votantii UNPR, fuziunea se pregateste sa fie denuntata. Cred ca asta spune mai multe despre PMP decat despre UNPR. Presedintele Basescu a facut acest anunt clar si raspicat, la sedinta Comitetului Executiv National de acum o saptamana. Congresul PMP de pe 16 iunie va deschide lucrarile cu acest denunt, care este primul punct pe ordinea de zi. Se pare ca abia asteptau sa scape de noi toti, dupa ce, unul cate unul, oameni de mare valoare din UNPR precum Cristian Diaconescu sau Ion Toma, au plecat sau au fost indepartati. Dupa ce Congresul PMP va accepta aceasta propunere, practic se valideaza despartirea oficiala a celor doua partide. Ce inseamna asta? Intr-un cuvant: Libertate! Toti cei din UNPR care au venit alaturi de PMP ca simpli membri, consileri locali sau parlamentari provenind din fostul UNPR si care activeaza in prezent in grupurile PMP au libertatea de a-si alege un nou drum politic.

Si eu aleg libertatea, asa cum stiu ca o vor face foarte multi dintre colegii mei. In actuala forma a conducerii PMP am ramas ultimul reprezentant venit din conducerea UNPR dupa ce alti colegi de-ai mei au fost exclusi sau au plecat ca forma de protest fata de un partid care nu reuseste sa livreze proiecte politice majore.

Pentru cei care se vor grabi sa ridice piatra: nu, nu parasesc corabia pe vreme de furtuna. Sunt ultimul care paraseste o nava in aflata in deriva, al carei capitan refuza sa o mai conduca.

De ce s-a ajuns aici? Sunt multe motive, dar putine care merita sa fie consemnate. Ce este important de retinut este ca motivele despre care a inceput sa se vorbeasca in public sunt false. Exact ca in bancurile cu Radio Erevan, datoriile invocate nu sunt ale UNPR, ci ale PMP, si nu sunt de 2 milioane de euro, ci de 2 milioane de lei. In rest, consultare prealabila in partid nu s-a facut, iar subiectul a fost fortat pe gatul membrilor CEN.

Adevarul adevarat despre PMP este acesta: Presedintele Traian Basescu a anuntat ca in 2020 se va retrage din viata politica; membrii sunt tot mai debusolati si tind sa abandoneze un proiect la care pana si fondatorul sau renunta; partidul este preocupat sa se izoleze politic, facand aliante locale fara nicio logica politica generala, ci doar pentru niste avantaje care azi sunt, maine nu mai sunt; partidul alunga oameni buni, in conditiile in care nume importante din partid, fondatori, personalitati sau motoare electorale au ales sa-si caute viitorul in alta parte, fara ca ele sa fie inlocuite cu oameni care sa aiba macar aceleasi calitati. Exemplele sunt suficiente: Prim-Vicepresedintele Cristian Diaconescu, Prim-Vicepresedintele Siegfried Muresan, Prim-Vicepresedintele Ion Toma, Vicepresedintele Gelu Visan, precum si nenumarati alti lideri locali. In aceste conditii, PMP risca sa ramana epuizat de resursa umana de calitate si atunci intrebarea devine: cu cine sa mai faci politica in PMP? si ce fel de politica mai poti face in PMP?

Iar referitor la politica, merita subliniat si fetisizarea relatiei cu Republica Moldova, in conditiile in care resurse umane si materiale au fost mutate aproape integrat in ultimele sase luni, iar dividendele acestor investitii s-au vazut la alegerile din Chisinau de pe 20 mai: putin peste 3.000 de voturi, sub pragul electoral. Este clar ca a fost o decizie strategica gresita si este clar ca ‘’Proiectul Moldova‘’ ramane nelamurit si cu rezultate neasumate de catre conducerea centrala a partidului. O alta realitate care este ascunsa sub marele pres din PMP.

Totul conduce la o singura concluzie: Prea putin, prea tarziu, prea gresit. Mult prea putin, mult prea tarziu si mult prea gresit ca sa mai poata sa existe viitor pentru PMP.

Ce urmeaza pentru mine?

Sfarstiul experimentelor si intoarcerea acasa, din punct de vedere politic. Am aproape un deceniu de experienta cu proiecte politice aflate in constructie (UNPR) sau in dezvoltare (PMP), am nenumarate runde de alegeri in care am vazut ca si in politica se adevereste vorba aceea care spune ca nota cel mai greu de obtinut nu e 10, ci 5. In cazul alegerilor, 5%. Aleg, constient si responsabil, sa-mi aduc aportul la stabilitate in Parlament. Ma intorc in familia mea politica, PSD. Revin in grupul PSD din Camera Deputatilor.

Opozitia nu-si doreste unitate, este mult mai fericita sa se bucure de victorii marunte in grupuri razlete. In atare conditii, cred ca datoria unui parlamentar ales de catre alegatorii unei circumscriptii, dar reprezentand egal toti romanii, este sa-si vada pe mai departe de obiectul sau de activitate: sa faca legi si sa sustina tot ce este constructiv si in interesul cetatenilor si al societatii.

Cu PSD si alaturi de PSD am participat la integrarea Romaniei in UE, in NATO, la consolidarea economiei si la cresterea generala a bunastarii populatiei, care este pe o panta ascendenta din 2001 incoace. Nu este putin lucru si de aceea sunt bucuros sa ma intorc sa fac ceea ce stiu mai bine, alaturi de partidul care mi-a oferit mereu sansa sa-mi pun cunostintele si abilitatile in serviciul societatii.

Sunt vremuri complicate pentru noi toti, iar in vremuri complicate avem datoria de a fi responsabili. Avem asteptari pe care trebuie sa le indeplinim si provocari la inaltimea carora trebuie sa ne ridicam. Avem datoria sa dam ce este mai bun din noi, cu maturitate politica, seriozitate profesionala si responsabilitate personala. Avem obligatia sa ne opunem unor strategii, tactici si dezinformari politice care risca sa arunce Romania intr-o negura tulbure, in care cetateanul de buna credinta ramane tot mai izolat, tot mai singur, tot mai debusolat si tot mai injectat de ura.

Am credinta ca nu sunt singur in aceste crezuri si ca sunt tot mai multi cei care vad ce se intampla acum si aleg sa raspunda ferm si asumat acestor strategii de laborator.

Sunt convins ca putem continua sa construim Romania si indraznesc sa cred mai departe in Romania”, a scris Steriu pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: