Diversiune prosteasca a „geniului” Darius Valcov. Acuza SRI ca nu a rezolvat un caz de care Jandarmeria s-a ocupat deja

news

Darius Valcov s-a referit ironic, sambata, la anuntul SRI privind atacurile cibernetice, precizand ca SRI „nu e in stare sa descopere cine a venit cu masina incendiara in Piata Victoriei si cine a adus autobuzele din Republica Moldova cu protestatari”.Consilierul a mai spus ca el n-a fost avertizat.

„Vreti sa imi spuneti tot ce ati citit mai devreme, SRI e in stare sa faca, dar nu e in stare sa descopere cine a venit cu masina incendiara in Piata Victoriei si cine a adus autobuzele din Republica Moldova cu protestatari. Probabil Ministerul Finantelor Publice a fost avertizat. Eu nu am fost avertizat”, a declarat Darius Valcov, la Antena 3, intrebat daca a fost informat despre atacurile cibernetice care au avut loc asupra unor institutii financiare din Romania, asa cum a anuntat SRI.

Proprietarul masinii din care protestatarii violenti se aprovizionau cu sticle incendiare a fost identificat, a anuntat chiar la Antena 3 coordonatorul jandarmilor de la protestul de vineri, Laurentiu Cazan.

Acesta a spus ca masina se afla pe una dintre strazile din apropierea Pietei Victoriei si a fost observata de jandarmi.

„Eram informat in permanenta de catre cei care actionau pe zona respectiva ca sunt atacati cu sticle incendiare. La un moment dat mi-a venit informatia ca in zona Mihalache exista o zona de unde erau scoase aceste sticle”, a declarat Laurentiu Cazan.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a anuntat, sambata, ca detine date si informatii certe, inclusiv de ordin tehnic, ca asupra unor institutii financiare din Romania au avut loc atacuri cibernetice de amploare in perioada iunie – august 2018.

„Serviciul Roman de Informatii, prin unitatea sa specializata in domeniul cyberintelligence – Centrul National Cyberint (CNC) – detine date si informatii certe, inclusiv de ordin tehnic, ca asupra unor institutii financiare din Romania au avut loc atacuri cibernetice de amploare in perioada iunie – august a acestui an. Recent, si alte institutii partenere SRI au identificat, in tarile din care provin, iminenta producerii unor atacuri cibernetice de amploare indreptate asupra mai multor sisteme financiare din lume”, se arata intr-un comunicat de presa al Serviciului Roman de Informatii (SRI), postat pe site-ul institutiei.

Conform analizei Centrului National Cyberint, hackerii folosesc mai multe unelte de atac, inclusiv unele din arsenalul Cobalt Strike, care sunt asociate cu o grupare de infractionalitate cibernetica de sorginte estica. Una dintre metodele de lucru folosite de atacatori consta in extragerea unor sume de bani, eliminand limitele de retragere aferente unor conturi bancare. Centrul National Cyberint monitorizeaza de mai multa vreme activitatile desfasurate de Gruparea Cobalt.

Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizeaza institutii, entitati si persoane din spatiul virtual, iar atacurile informatice impotriva institutiilor financiare au cunoscut o crestere in ultimii ani, potrivit SRI.

Atacatorii folosesc tehnici de tipul APT -Advanced Persistent Threat – in urma carora obtin acces la sistemele informatice si ulterior gasesc metode sa valorifice informatiile accesate.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: