„Doamna prim-ministru, este greu de inteles?”. Iata de ce Dancila nu poate fi invitata la Summitul UE de la Sibiu

politica

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan explica de ce premierul Vicorica Dancila nu poate fi invitata la Summitul UE de la Sibiu, dupa ce aceasta s-a plans ca presedintele Iohannis a ignorat-o.

„Trebuie sa ii spunem doamnei prim-ministru urmatorul lucru: la Sibiu va avea loc un Consiliu European informal.

La aceasta reuniune participa din fiecare tara cate UN SINGUR REPREZENTANT, iar din Romania participa dintotdeauna presedintele Romaniei. Prerogativa presedintelui Romaniei de a reprezenta tara in Consiliul European a fost confirmata de Curtea Constitutionala a Romaniei in anul 2012, cand prim-ministrul PSD Victor Ponta a mers ilegal si fara aprobare la Consiliul European din iunie 2012.

Regulile sunt clare: un reprezentant din fiecare tara.

Asa e in Europa: exista reguli si ele se respecta. Doamna prim-ministru, este greu de inteles?”, a scris Muresan pe Facebook.

Si fostul presedinte Traian Basescu afirma ca in spatiul public „se revarsa necunoasterea despre Uniunea Europeana”, prin faptul ca jurnalisti si politicieni „deplang faptul ca doamna Dancila inca nu a fost invitata la Sibiu”. El explica ca ea nici nu va fi invitata la lucrarile Consiliului European si subliniaza diferenta intre aceasta institutie si Consiliul Uniunii Europene. „Doamna premier Dancila prezideaza Consiliul Uniunii Europene (acolo unde merg ministrii), in timp ce presedintele Iohannis prezideaza Consiliul European, care este alta institutie. (…) Doamna premier Dancila nu va putea fi invitata la lucrarile Consiliului European (vezi Tratatul de la Lisabona), dar va putea fi invitata la receptie si prezentata de presedinte”, sustine Basescu.

Premierul Viorica Dancila a declarat vineri ca este nemultumita de atitudinea Presedintiei, care nu a lansat o invitatie catre premier pentru participarea la Summit-ul de la Sibiu din data de 9 mai, afirmand ca acesta este, de fapt, mesajul transmis liderilor europeni.

Viorica Dancila se plange ca nu a fost invitata la Summit-ul de la Sibiu: Mi se pare nepotrivit! Foto: Hepta
„Daca voi fi invitata, voi merge la Summit. Guvernul a asigurat din punct de vedere financiar Summitul. Mi se pare nepotrivit ca tocmai cei care au muncit atat pentru Romania, care au facut atatea lucrari nu au fost invitati la Summit”, a declarat Viorica Dancila, la Dambovita, citata de Mediafax.

„Cand am vorbit la Ateneu eu am adresat un mesaj de unitate, i-am dat posibilitarea presedintelui Romaniei sa vorbeasca, penru ca eu am crezut ca trebuie sa existe consens pe perioada Presedintiei romane a Consiliului UE. Nu am fost invitata (n.r.: La Sibiu). Ganditi-va ca vin toti liderii europeni. E un mesaj pe care il vom da pentru intreaga Europa. Cum putem vorbi de unitate cand premierul Romaniei nu este prezent pentru a putea vorbi despre realizari si agenda 2019-2024″, a mai spus premierul.

Summitul sefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 9 mai la Sibiu, este cel mai asteptat eveniment politic european in perioada detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE. In acest context, liderii europeni vor discuta despre noua agenda a UE pentru 2019-2024.

Summitul informal al sefilor de stat sau de guvern din UE va fi gazduit de presedintele Klaus Iohannis iar presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, si presedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.

Mai mult despre: ,


Comentarii: