„Doar loialitatea nu este suficienta”. Kremlinul dezvaluie care sunt calitatile pe care Vladimir Putin le apreciaza cel mai mult in Rusia

externe

vladimir putin, presedinte, rusia

Presedintele Vladimir Putin este cunoscut pentru faptul ca pastreaza in apropierea sa un cerc de functionari si colaboratori loiali, majoritatea membrilor cercului sau intim au fist alaturi de el mult timp in decursul celor 23 de ani de mandat, relateaza CNBC.

Putin nu si-a ascuns asteptarile privind loialitatea absoluta din partea celor mai apropiati de el. Intrebat odata, intr-un amplu interviu din 2018, daca este capabil sa ierte oamenii atunci cand acestia fac greseli, Putin a raspuns: „Da. Dar nu totul”. Cand a fost presat de jurnalistul Andrei Kondrasov sa spuna ce nu poate ierta, raspunsul lui Putin a fost categoric: „Tradarea”.

Pentru cei care au lucrat cu presedintele timp de peste doua decenii, nu este o surpriza faptul ca Putin pretuieste si cere loialitate in randul cercului sau intim, multi dintre ei fiind alaturi de el aproape inca de cand a urcat in randurile serviciului de securitate sovietic al Rusiei, KGB, inainte de ascensiunea sa la presedintie la sfarsitul anului 1999.

„Nici in tara noastra si nici in strainatate nu am vazut sefi care sa pastreze in jurul lor oameni neloiali”, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presa al lui Putin, pentru CNBC.

„Dar pentru Vladimir Putin, doar loialitatea nu este suficienta. Sunt necesare trei calitati: 1. Profesionalism, 2. Eficienta, 3. Loialitate”, a adaugat el.

Peskov, un oficial de top al Kremlinului si vazut ca un membru al cercului intim al lui Putin, este secretar de presa de 23 de ani. De asemenea, majoritatea persoanelor din cercul intim al lui Putin – alcatuit din cei mai apropiati ministri si confidenti ai sai si adesea denumit „Siloviki” (sau „oameni de forta”), cu referire la inaltii functionari care au trecut prin serviciile militare sau de securitate – l-au servit in mare parte pe liderul rus de ani de zile, supraveghind reducerea la tacere a figurilor si miscarilor de opozitie care l-au contestat.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov este in functie din 2004, in timp ce ministrul apararii, Serghei Soigu, ocupa postul din 2012.

Din cercul de apropiati ai lui Putin mai fac parte prim-ministrul Mihail Misustin si primarul Moscovei, Serghei Sobanin, precum si sefii serviciilor de securitate de stat ale Rusiei, FSB, si omologul sau de informatii externe, SVR. Exista, de asemenea, propagandisti mai influenti din punct de vedere ideologic, precum Vladimir Soloviov si Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Adjunctul consiliului este nationalistul Dmitri Medvedev, fost prim-ministru si presedinte al Rusiei pana in 2012, alternand cu Putin. Medvedev a fost intotdeauna supus lui Putin in ambele roluri, dar ramane un apropiat al presedintelui si este un sustinator vocal al razboiului Rusiei impotriva Ucrainei, precum si al dusmaniei ideologice cu Occidentul.

Calitati precum competenta si loialitatea nu sunt evaluate in mod egal la Kremlin, cercetatorul, istoricul si scriitorul rus Serghei Medvedev remarcand ca „loialitatea a fost intotdeauna mai importanta decat competenta” in Rusia.

„Rusia nu seamana cu o meritocratie orientata spre eficienta, spre competenta”, a remarcat Medvedev, autorul cartilor „Un razboi facut in Rusia” si „Intoarcerea leviatanului rus”.

„Este un sistem foarte arhaic si medieval – si, intr-un anumit sens, bizantin [excesiv de complicat] – de loialitate personala, iar Putin va pastra pe oricine – chiar si pe cei mai ineficienti manageri, cum ar fi fostul presedinte [Dmitri] Medvedev, de exemplu, atata timp cat isi arata loialitatea”, a declarat Medvedev pentru CNBC.

Atasamentul fata de loialitate poate duce uneori la fundaturi, noteaza analistii, lucru care s-a vazut cel mai recent in cazul invaziei nefericite din Ucraina si al cresterii puterii, statutului si influentei lui Evgheni Prigojin inainte de caderea sa in dizgratie.

Atunci cand Rusia a lansat invazia in Ucraina in februarie 2022, analistii au spus ca este probabil ca Putin sa fi fost informat de catre cei mai apropiati oficiali militari ai sai ca invazia va fi fara efort, iar Ucraina va fi cucerita cu usurinta inainte ca un guvern pro-rus sa fie instalat la Kiev.

Dar in primele saptamani de razboi a devenit evident ca Ucraina opunea o rezistenta mult mai mare, iar aliatii sai sustineau Kievul mult mai mult decat se anticipase in Rusia.

O coloana de vehicule militare rusesti, lunga de 60 de kilometri, s-a indreptat spre capitala Ucrainei, dar s-a oprit inainte de destinatie, pe fondul unor informatii privind probleme logistice, inclusiv lipsa de alimente si combustibil, experimentand apoi rusinea de a se retrage.

De atunci, armata rusa si-a concentrat efectivele in sudul si estul tarii, ocupand o portiune de teritoriu care a creat o „punte terestra” de la Rusia continentala la Crimeea ocupata.

Au trecut 19 luni de la inceperea razboiului, iar oficialii americani estimeaza ca aproximativ 500.000 de militari, atat de partea Rusiei, cat si de partea Ucrainei, au fost ucisi sau raniti in conflict pana in prezent.

In timpul „operatiunii militare speciale” a Rusiei in Ucraina, asa cum isi numeste aceasta invazia, au fost ridicate intrebari cu privire la strategia si competenta conducerii militare a Rusiei. Soigu a fost ridiculizat si criticat in mod deschis de o parte a bloggerilor militari din Rusia, in special de cei loiali lui Prigojin, detinutul devenit om de afaceri si liderul paramilitar al Grupului Wagner de mercenari, care s-a bucurat si el de favorurile lui Putin.

Cu toate acestea, atunci cand dusmania dintre Prigojin si Ministerul Apararii a degenerat in vara intr-o rebeliune deschisa, Putin a trecut de partea ministrului apararii, care s-a dovedit loial, si a aprobat ordinul ministerului conform caruia luptatorii Grupului Wagner vor trebui sa semneze contracte cu ministerul.

Kirill Samiev, un politolog rus si cercetator invitat la Consiliul European pentru Relatii Externe, a declarat pentru CNBC ca loialitatea este „un atu foarte important in mediile autoritare, pentru ca dezvolti aceasta incredere de-a lungul anilor. Iar daca o persoana isi dovedeste increderea intr-un cadru de razboi, acest lucru este foarte important pentru un lider autoritar”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: