Document. Pe 19 decembrie 1989, BOR il felicita pe Ceausescu. Acum sustine ca l-a daramat pe Ceausescu si ameninta actualul Guvern

politica

Istoricul Madalin Hodor, cercetator in cadrul CNSAS, a prezentat marti noapte documente din care rezulta ca, in 19 decembrie 1989, la doua zile dupa masacrul de la Timisoara, BOR il felicita pe dictatorul Nicolae Ceausescu pentru „realegerea in inalta functie de conducere a poporului”. Patriarhul Daniel a amenintat subtil Guvernul ca va pica la fel ca in 1989 daca se opune pelerinajului la moastele Sf. Dimitrie.

„Astazi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a lansat la adresa autoritatilor o, cum sa ii spun, amenintare cu revolutia cred.

Leaga dansul, in spirit bisericesc desigur, niste evenimente din care rezulta ca regimul comunist a cazut si datorita divinitatii, jignite de interdictia impusa in toamna lui 1989 de a venera moastele Sfantului Dimitrie.

Paralela este in mod evident menita ca un mesaj pentru Guvern, cunoscute fiind disputele din ultima vreme pe tema pelerinajeleor.

Nu am nicio problema cu modul in care Patriarhul BOR isi gestioneaza institutia si nici cu modul in care interpreteaza evenimentele istorice. Daca el spune ca regimul comunist a cazut din pricina moastelor Sfantului Dimitrie e opinia dansului.

Am insa o nedumerire. Daca asa stau lucrurile si BOR a fost de partea revolutionarilor din 1989 (asa se intelege) cum explica domnia sa mesajul Patriarhului Teoctist din 19 decembrie 1989, la o zi dupa masacrul de la Timisoara?

Daca revolutia a fost inclusiv vrerea lui Dumnezeu, cum de BOR il felicita pe cel care incerca sa o inabuse? E doar o intrebare pentru ca in opinia mea ceva nu se leaga in logica discursului de astazi”, a scris Hodor pe Facebook.

Astazi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a lansat la adresa autoritatilor o, cum sa ii spun, amenintare cu revolutia…

Posted by Madalin Hodor on Tuesday, 27 October 2020

Patriarhul Daniel a declarat marti, la ceremoniile organizate cu ocazia sarbatorii Cuviosului Dimitrie cel Nou ca, in toamna anului 1989, autoritatile comuniste au interzis inchinarea la sfintele moaste pe motiv ca in cladirea de alaturi, unde era sediul Marii Adunari Nationale, ar avea loc o sedinta importanta, iar ”aceasta umilire a Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost rasplatita in sensul ca peste cateva luni regimul comunist a cazut”.

„In toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfantului Dimitrie cel Nou, in 27 octombire, autoritatile comuniste au interzis inchinarea la sfintele moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie motivand ca in aceeasi zi, in cladirea de alaturi, unde era sediul Marii Adunari Nationale, ar avea loc o sedinta importanta. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat sa transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrala, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae-Vladica din apropiere”, a afirmat Patriarhul Daniel in cuvantul rostit marti la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, la Altarul de vara de langa Catedrala Patriarhala.

„Aceasta umilire a Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost rasplatita in sensul ca peste cateva luni regimul comunist a cazut, iar in cladirea de alaturi, care a devenit Palatul Patriarhiei, in 27 octombrie in anul 2007, chiar de sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost infiintat Centrul de presa Basilica al Patriarhiei Romane, care prin radio si televiziune transmite de la Catedrala Patriarhala in fiecare zi slujba Sfintei Liturghii si slujba Vecerniei spre bucuria credinciosilor ortodocsi romani din tara si din diaspora”, a continuat patriarhul, potrivit basilica.ro.

Prin aceasta vedem ca „Dumnezeu nu se lasa batjocorit”, dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel (Galateni 6:7), a subliniat Patriarhul Daniel,

„Fratilor, Dumnezeu nu se lasa batjocorit”, a continuat Patriarhul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: