Categories: externe

Document SECRET la Washington: „Relatia speciala din SUA si Marea Britanie s-a TERMINAT”

Washingtonul considera ca „relatia speciala” dintre Marea Britanie si Statele Unite s-a terminat, se arata intr-un document secret destinat membrilor Congresului american.

Documentul spune ca „relatia cu Marea Britanie ar putea sa nu mai fie considerata ca relevanta de prima importanta in domeniile considerate prioritare pe agenda Statelor Unite”. Potrivit Daily Mail, documentul a fost elaborat de Congressional Research Service, un organism al congresului SUA care pregateste analize confidentiale pentru membrii legislativului.

SUA si Marea Britanie vor ramane probabil „parteneri economici cheie”, insa va avea loc o „reasezare a relatiei speciale deoarece premisele geopolitice care au stat la formarea ei s-au schimbat”.

Termenul de „relatie speciala” a fost folosit de generatii de politicieni, cum ar fi Ronald Reagan si Margaet Thatcher, pentru a descrie relatiile stranse din punct de vedere politic, diplomatic, cultural, economic, militar si istoric dintre cele doua tari.

In timp insa, relatia a ajuns sa fie perceputa astfel doar de o singura parte, de premierii britanici. Cand David Cameron a vizitat Casa Alba in ianuarie, el a insistat sa anunte ca Obama a vorbit despre „relatia speciala” ca fiind „mai puternica decat oricand”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Vicepremierul Neacsu i-a pacalit pe angajatii Guvernului, acestia anunta ca greva continua: „Nu s-a intamplat ce a promis”

Angajatii din Aparatul de lucru al Guvernului Romaniei anuntat ca greva japoneza continua. El il…

36 de minute ago

Jurnalista Adina Florea acuza ca a fost violata de Razvan Baltaretu, fost redactor-sef Vice: „Azi sunt suficient de puternica sa o spun”

Jurnalista Adina Florea l-a acuzat, public, marti, pe Razvan Baltaretu, fost redactor-sef al revistei Vice,…

25 de minute ago

Franta si-a exprimat sprijinul pentru decizia Curtii Penale Internationale de a cere mandate de arestare pentru premierul israelian Netanyahu

Franta s-a despartit de aliatii sai occidentali si si-a exprimat sprijinul pentru Curtea Penala Internationala…

18 minute ago

Ministrul german de Externe a sosit la Kiev, intr-o vizita surpriza. Este a 7-a calatorie in Ucraina a Annalenei Baerbock de la inceputul razboiului- Video

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a sosit la Kiev, in cea de-a saptea vizita…

5 minute ago

Flota rusa din Marea Neagra pierde inca o nava de razboi. O treime dintre navele din Marea Neagra au fost distruse

Este posibil ca Rusia sa fi pierdut inca o nava de razboi din flota sa…

17 minute ago