Documente divulgate de Pentagon sugereaza lupte interne la Kremlin in legatura cu Ucraina. Putin a mediat conflictul dintre Soigu si Prigojin

externe

O noua scurgere de documente secrete ale serviciilor secrete americane sugereaza lupte interne ample intre oficialii rusi, inclusiv unii din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) si al Ministerului Apararii, a relatat joi New York Times, preluat de CNN.

NYT a scris ca a aratat noile documente de 27 de pagini mai multor oficiali americani, care nu au contestat informatiile, dar „nu au putut si nu au vrut sa verifice independent documentele”.

Articolul NYT afirma ca documentele, despre care scrie ca au fost postate pe unul dintre serverele Discord, arata lupte interne intre Serviciul Federal de Securitate (FSB) si Ministerul Apararii cu privire la numarul de victime ale Rusiei in razboiul din Ucraina.

Noile documente indica, de asemenea, ca presedintele rus Vladimir Putin i-a chemat pe ministrul Apararii, Serghei Soigu, si pe seful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, la o intalnire, care se crede ca a avut loc la 22 februarie, pentru a rezolva probabil o disputa publica privind aprovizionarea cu munitie, relateaza NYT.

Prigojin a acuzat Ministerul Apararii ca a creat „probleme majore” cu aprovizionarea cu munitie pentru trupele sale.

El a mers pana intr-acolo incat a acuzat conducerea Ministerului rus al Apararii de „tradare” pentru ca nu a reusit sa faca rost de munitie pentru luptatorii Wagner si „nu a ajutat nici cu transportul aerian”.

La 23 februarie, CNN a relatat ca Prigojin a declarat ca un transport de munitie era acum pe drum spre luptatorii sai, intr-un mesaj si o nota vocala publicate pe canalul sau Telegram.

Articolul din NYT spune ca documentele detaliaza monitorizarea de catre SUA a serviciilor de informatii si a aparatului si comandamentului militar rusesc. Lotul original de documente secrete ale Pentagonului, scurse online in ultimele saptamani, a dezvaluit gradul in care SUA au patruns in Ministerul rus al Apararii si in Grupul Wagner, in mare parte prin intermediul comunicatiilor interceptate si al surselor umane, care ar putea fi acum taiate sau puse in pericol.

Kremlinul a declarat ca se indoieste de „fiabilitatea” rapoartelor privind luptele interne intre oficialii rusi, ca raspuns la o intrebare a CNN despre articolul din NYT.

„Nu stiu pe ce se bazeaza aceste rapoarte [despre lupte interne], dar ma indoiesc de fiabilitatea lor si de intelegerea de catre autor a esentei a ceea ce se intampla in interiorul Rusiei”, a declarat joi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Scurgerile de informatii pe retelele de socializare din ultimele saptamani au nelinistit oficialii americani, care se tem ca dezvaluirile despre modul in care Washingtonul spioneaza atat aliatii, cat si inamicii, ar putea pune in pericol surse sensibile si ar putea compromite relatii externe importante.

Mai multe dintre documente, despre care oficialii americani spun ca sunt autentice, dezvaluie amploarea ascultarii de catre SUA a unor aliati cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel si Ucraina.

Altele divulga slabiciuni semnificative in armamentul ucrainean, apararea aeriana, precum si in ceea ce priveste marimea si pregatirea batalioanelor, intr-un moment critic al razboiului, in timp ce fortele ucrainene se pregatesc sa lanseze o contraofensiva impotriva rusilor – si chiar in momentul in care SUA si Ucraina au inceput sa dezvolte o relatie de incredere reciproca in ceea ce priveste schimbul de informatii.

Ucraina si-a modificat deja unele dintre planurile militare din cauza scurgerii de informatii, a declarat pentru CNN o sursa apropiata presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Washington Post a relatat miercuri ca persoana din spatele scurgerii masive de informatii este un tanar care a lucrat la o baza militara si a postat secrete sensibile de securitate nationala intr-un grup online de cunostinte.

Departamentul de Justitie a deschis saptamana trecuta o ancheta privind scurgerile de informatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: