Doi magistrati explica ce face acum Renate Weber, inhaitata cu Melescanu: „Planul diabolic de distrugere a institutiilor statului din domeniul justitiei continua”

news

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat CCR in legatura cu faptul ca DNA ar trebui sa aiba angajati doar procurori cu specializare in fapte de coruptie. Admiterea acestei cereri ar putea conduce la anularea probelor intr-o serie de dosare, la fel cum s-a intamplat la completurile specializate.

„Cererea in sine este aberanta. Plecam de la premisa ca procurorii trebuie sa fie specializati in anumite tipuri de infractiuni. Pe aceasta logica vom avea nevoie de procurori specializati in violuri, in infractiuni silvice sau in falsuri. Si apoi sa cerem si judecatorilor asta. Dar probabil nu se va ajunge acolo intrucat nici Avocatul Poporului si nici Curtii Constitutionale nu le pasa de victimele violurilor sau de alte victime. Sunt interesati doar de anumiti „inculpati” sau „condamnati”. Oricum, este inca o dovada ca in Romania justitia este subminata in continuare de autoritatile statului care, in loc sa vegheze la atributiile lor legale, inventeaza gaselnite juridice pentru a distruge dosarele de coruptie bine instrumentate”, a declarat un magistrat pentru hotnews.ro.

”Razboiul pentru distrugerea structurilor anticoruptie din Romania continua in forme mult mai rafinate. Scopul este sa ajungi sa declari nule probele inca din faza de urmarire penala. Adica sa distrugi definitiv ceea ce inca mai exista pe rolul DNA. Ma intreb retoric cat de specializata era doamna Weber, fosta membra de partid (ALDE – n.r.), in probleme care tin de Avocatul Poporului? Nu poti sa nu remarci ca brusc, atat d-na Avocat al Poporului, cat si dl. Melescanu, presedintele Senatului, sunt interesati fie de specializarea procurorilor, fie de completurile de 3 judecatori de la ICCJ. Nu poti sa nu remarci cum continua sa fie pus in aplicare un plan foarte inteligent si diabolic de distrugere a institutiilor statului din domeniul justitiei”, a explicat un alt magistrat pentru G4media.ro.

Renate Weber este nemultumita de modul in care a fost reformulat articolul 87 alin 2 din lege, prin OUG 92/2018 a ministrului Justitiei din acea vreme, Tudorel Toader. „Pentru a fi numiti in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin zece ani vechime in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs organizat de catre comisia constituita in acel scop”, prevede articolul invocat de Weber,.

Renate Weber arata ca in OUG 43/2002 privind Departamentul National Anticoruptie se prevedea pe langa alte conditii ca procurorii trebuie sa aiba „o pregatire specializata in combaterea infractiunilor de coruptie”. In legea de aprobare a acestei OUG sintagma a fost schimbata cu „calitati si rezultate profesionale deosebite in combaterea infractiunilor de coruptie”.

Aceasta prevedere este eliminata prin Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si Justitiei.

Renate Weber considera ca „noua configurare a conditiilor de eligibilitate a procurorilor „genereaza incalcarea competentei functionale a organului de urmarire penala si sunt neconstitutionale”.

„In consecinta, participarea procurorului la actele de procedura trebuie sa fie asigurata de catre un procuror apt sa exercite reprezentarea parchetului in fata instantei, deci un procuror competent din punct de vedere functional”. In sprijinul sau, Renate Weber invoca decizia Curtii Constitutionale privind neconstituirea completurilor specializate in domeniul judecarii.

In opinia sa, „in cazul in care urmarirea penala este efectuata de catre un procuror care nu are specializarea necesara pentru reprezentarea Ministerului Public in actele pendinte, competenta materiala si functionala a acestuia este grav viciata”.

„Astfel, in actuala reglementare, in opinia noastra, dreptul la un proces echitabil este afectat prin lipsa procurorilor specializati si respectiv competenti din punct de vedere functional in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie potrivit gradului de specializare avut in vedere pentru acest parchet”, se arata in sesizarea Avocatului Poporului catre CCR.

„Ca atare, in opinia noastra, prevederile art.87 alin 2 din Legea 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, restrang dreptul la un proces echitabil in cadrul procesului penal, intrucat numirea procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie nu este conditionata de specializarea acestora pentru fapte de coruptie. Omisiunea legiuitorului de a reglementa in cuprinsul solutiei legislative criticate conditia specializarii procurorilor pentru anchetarea faptelor de coruptie are relevanta constitutionala, prin incalcarea dreptului la un proces echitabil al justitiabililor”, mai arata Renate Weber, in aceasta sesizare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: