Doliu la Sectia speciala. O judecatoare super-corecta se ocupa de contestatia lui Kovesi fata de controlul judiciar: „A redeschis ancheta Tel Drum”

news

Jurnalistul TVR Alex Costache, specializat pe justitie, anunta ca judecatoarea care va analiza contestatia lui Kovesi¬†impotriva masurii controlului judiciar este o „judecatoare profesionista si corecta: Francisca Vasile”.

„Mare noroc pe Kovesi. A picat la o judecatoare profesionista si corecta: Francisca Vasile. Maxima incredere in ea fie ca ii mentine lui Kovesi masura preventiva a controlului judiciar, fie ca o ridica. Evident ca daca ii va mentine masura va fi o lovitura puternica pt Kovesi venind din partea unei judecatoare cinstite. Daca o ridica va fi o lovitura devastatoare pt si asa ilegitima si necredibila sectie. Francisca a redeschis ancheta Tel Drum”, informeaza Costache pe Facebook.

Instanta suprema va judeca, miercuri, contestatia depusa de fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi impotriva masurii controlului judiciar dispusa impotriva ei de procurorii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa, in legatura cu aducerea in tara a fostului director FNI Nicolae Popa.

Joi, Laura Codruta Kovesi a fost plasata sub control judiciar de procurorii SIIJ in acest dosar.

Kovesi are mai multe interdictii, ea neavand voie sa paraseasca tara si sa vorbeasca cu presa despre dosarul in care este cercetata. De asemenea, nu poate activa ca procuror la Parchetul General.

Laura Codruta Kovesi a fost audiata joi peste sase ore la SIIJ, iar la iesire a declarat ca i s-a interzis sa vorbeasca cu presa, considerand ca aceasta este o masura de a-i „inchide gura”.

„Nu am voie sa va spun absolut nimic din ceea ce s-a intamplat aici, astazi, si nici cu privire la acest dosar. (…) Cred ca e o masura de a-mi inchide gura, de a nu mai spune ce se intampla, este o masura de a ne hartui in continuare pe toti cei din sistemul judiciar care ne-am facut treaba. Dupa cum se stie, sunt intr-o procedura internationala, in care am iesit prima. Probabil ca disperarea unora ca voi putea ocupa acea functie (sef al Parchetului European – n.r.) a ajuns la anumite cote si din acest motiv eu nu mai am voie sa vorbesc cu presa”, le-a spus Kovesi jurnalistilor.

Dosarul a fost deschis in decembrie 2018, in urma unei sesizari depuse de fostul deputat Sebastian Ghita. Acesta a fugit in Serbia, dupa ce a fost trimis in judecata in mai multe dosare de coruptie. Ghita sustinea ca, in anul 2011, Kovesi i-a cerut sa achite 200.000 de euro pentru aducerea in tara, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele caruia exista un mandat international de arestare.

Procurorii SIIJ aratau ca Laura Codruta Kovesi ar fi pretins si primit, in cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghita in legatura cu extradarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

„Din probele administrate pana in prezent in aceasta cauza s-a retinut urmatoarea situatie de fapt – in cursul anului 2011, fostul procuror general al PICCJ ar fi pretins si primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vatamata (Sebastian Ghita – n.r.) in legatura cu indeplinirea unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, acte constand in extradarea unei persoane condamnate, care fusese localizata in Indonezia – Jakarta. (…) In perioada 2010 – aprilie 2011, aflandu-se in exercitarea functiei de procuror general, Laura Codruta Kovesi ar fi implicat institutia pe care o conducea in procedura extradarii lui Nicolae Popa, cu incalcarea dispozitiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementeaza competenta autoritatilor centrale romane in materie penala, a dispozitiilor art. 70 si urmatoarele din Legea 304/2004, care reglementeaza organizarea si atributiile Ministerului Public, si ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligatia sa asigure aducerea in tara a lui Nicolae Popa si care faceau parte din Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul IGPR, precum si a unei persoane care facea parte din cadrele active ale SRI”, preciza SIIJ.

Mai mult despre: ,

Comentarii: