Dominic Fritz vrea sa-l dea afara pe PNL-istul care a incercat sa mituiasca cu functii un deputat AUR. Liberalul este acum urmarit penal de DNA

politica

Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, i-a cerut directorului societatii de transport public, Nicolae Bitea (PNL), sa demisioneze dupa ce DNA l-a pus sub urmarire penala pentru ca a incercat sa mituiasca un deputat AUR ca sa nu voteze motiunea de cenzura. Fritz a mai anuntat ca va verifica daca Bitea a facut angajari pe criterii politice.

„Le cer domnilor Cosmin Sandru, deputat PNL de Timis si Nicolae Bitea, directorul STPT, demisiile de onoare din Parlament si de la conducerea companiei timisorene de transport public.

Au aparut informatii ca DNA a inceput urmarirea penala impotriva celor doi politicieni locali, membri ai PNL, care au fost inregistrati oferind functii in deconcentratele din Timisoara si Timis contra voturi impotriva motiunii de cenzura.

Ii cer lui Alin Nica sa spuna public daca avea cunostinta de tranzactionarea de functii din deconcentrate contra voturi, in conditiile in care a cerut personal si public mentinerea dlui Bitea in functia de director al STPT, iar sotia dlui Sandru este consiliera personala a domniei sale.

Este inacceptabil ca Timisoara sa fie asociata cu fenomenul de coruptie politica din cauza actiunilor in care sunt implicati cei doi membri ai PNL. Dar realitatea este ca, in spatele usilor inchise, asa au functionat administratiile orasului in ultimii 30 de ani, pe baza acestui tip de tranzactionalism pe care am inceput sa-l starpim in Primaria Timisoara.

Cer PNL Timis sa se delimiteze clar si public de astfel de practici si sa nu atraga asupra Timisoarei aceasta nedorita reputatie, ca aici se vand functii si voturi. Autosuspendarea dlui Sandru este insuficienta, este necesara o asumare politica.

Am cerut Consiliului de Administratie STPT sa verifice daca au fost tranzactionate posturi in societatea timisoreana de transport.

Nici primarul si nici consiliul de administratie nu au dreptul, potrivit legilor Romaniei, sa demita un director de companie publica locala pentru activitati care nu au legatura cu compania. De aceea este necesara o verificare in cadrul STPT pentru a afla daca, in aceasta companie publica locala, s-au oferit pozitii contra altor beneficii politice”, a anuntat Dominic Fritz.

Deputatul Cosmin Sandru este urmarit penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de dare de mita, dupa ce i-ar fi promis unui alt parlamentar numirea unor apropiati in posturi de conducere a unor institutii publice.

Potrivit unui comunicat transmis joi de DNA, Sandru ar fi cerut in schimbul numirilor respective ca parlamentarul in cauza sa absenteze de la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului in care urma sa fie dezbatuta si supusa la vot motiunea de cenzura initiata pentru retragerea increderii acordate Guvernului Romaniei.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Cosmin Sandru, deputat in Parlamentul Romaniei, si Nicolae-Florin Bitea – director general al Societatii de Transport Public Timisoara pentru dare de mita”, se precizeaza in comunicat.

Anchetatorii arata in ordonanta ca, la data de 1 octombrie, in contextul in care urma sa fie dezbatuta si supusa la vot motiunea de cenzura initiata pentru retragerea increderii acordate Guvernului, Cosmin Sandru si Nicolae-Florin Bitea i-ar fi promis unei persoane, deputat in Parlamentul Romaniei, numirea unor apropiati in posturi de conducere a unor institutii publice.

„Pentru a beneficia de aceasta ‘favoare’, persoanei respective i s-a cerut sa absenteze de la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, din data de 5 octombrie, in care urma sa fie dezbatuta si supusa la vot motiunea mentionata”, spune DNA.

Citeste si: Cum i-a furnizat PNL munitie lui Simion. Liderul AUR face publica inregistrarea cu un deputat PNL: „Ii facem membri PNL de forma si gata. Intelegi? Ne spui unde, institutii deconcentrate”

Deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica a anuntat la inceputul lunii ca a depus probe, inclusiv filmari, la DNA, potrivit carora “lideri ai PNL Timis” au incercat sa-l cumpere pentru a nu vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului Citu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: