Donald Tusk redevine prim-ministrul Poloniei. Coabitarea cu presedintele Andrzej Duda va fi, insa, foarte dificila

externe

Parlamentul polonez a respins, luni, guvernul propus de premierul in exercitiu Mateusz Morawiecki, deschizand astfel calea numirii unui executiv condus de fostul premier liberal pro-UE Donald Tusk, relateaza agentiile France Presse si Reuters

Donald Tusk a fost ales de Sejm ca prim-ministru. Au fost 248 de parlamentari pentru, 201 impotriva si nimeni nu s-a abtinut. Marti, 12 decembrie, la ora 9.00, noul premier Tusk va prezenta programul de actiune si componenta guvernului alaturi de o propunere de alegere a Consiliului de Ministri. Conform calendarului, votul noului Consiliu de Ministri condus de Tusk va avea loc la ora 15. Miercuri, Tusk depune juramantul in fata presedintelui Duda.

Schimbare importanta de directie a Poloniei

La alegerile din octombrie, coalitia condusa de Donald Tusk a castigat cele mai multe mandate in Sejm, parlamentul tarii, cu o prezenta la urne de peste 70%. Un guvern condus de Coalitia Civica, alaturi de A Treia Cale si Stanga, ar marca o schimbare politica semnificativa in Polonia, dupa 8 ani de tensiuni intre partidul Lege si Justitie (PiS) si UE in ceea ce priveste statul de drept, libertatea presei, drepturile minoritatilor si migratia, conform Reuters.

PiS a pierdut majoritatea odata cu ultimele alegeri legislative, desi ramane cea mai mare forta politica din Polonia, obtinand 35,38% din voturi, cu aproximativ 190 de mandate in camera inferioara a legislativului, camera care are 460 de locuri.

Formatiunea Coalitia Civica a lui Tusk a obtinut 30,70% din voturi, A Treia Cale, de centru-dreapta, a ocupat locul al treilea, cu 14,40%, iar Stanga a luat 8,61%, a precizat Comisia Electorala, iar partidul de extrema-dreapta Confederatia a obtinut 7,16%.

Donald Tusk, fost presedinte al Consiliului Europei din 2014, pana in 2019

Anterior, Donald Tusk a fost prim-ministru al Poloniei intre 2007 si 2014, iar ulterior, din 2014 in 2019, presedinte al Consiliului European. Exista mari asteptari in ceea ce priveste noua coalitie de guvernare, deoarece Donald Tusk a promis o serie de reforme menite sa anuleze efectele masurilor luate in cei 8 ani de guvernare PiS.

Noul guvern s-a angajat sa restabileasca independenta justitiei, despre care spune ca a fost subminata: „Lucram la un intreg set de masuri care vor restabili statul de drept cat mai mult posibil”, a declarat Tusk.

Totodata, acesta s-a angajat sa deblocheze fonduri UE in valoare de 36 de miliarde de euro destinate Poloniei, pe care Comisia a refuzat sa le remita din cauza preocuparilor legate de statul de drept.

De asemenea, decizia din 2020 care a interzis avortul va fi anulata, in timp ce protectia acordata minoritatii LGBT va fi intarita.

Dintre masurile sociale, Tusk a promis cresterea salariilor profesorilor cu 30% si a alocatiilor pentru copii de la 120 la 180 de euro pe luna

Totusi, Donald Tusk s-ar putea confrunta cu dificultati in punerea in aplicare a agendei sale. Decizia presedintelui Andrzej Duda de a-l nominaliza pe Morawiecki pentru a forma un guvern, fara nicio sansa, indica faptul ca presedintele, care va fi in functie pana in 2025, intentioneaza sa impiedice planurile de reforma ale lui Tusk.

Pentru a deveni lege, proiectele aprobate de parlament trebuie sa fie promulgate de Duda, care se poate opune prin veto, iar coalitia condusa de Donald Tusk nu are suficienti parlamentari pentru a trece peste un veto prezidential.

(Foto: X/Twitter – Donald Tusk)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: