Dorneanu si Toader, desfiintati de un curajos procuror DNA: „Dupa ce ai dat galeti la babe si pungi cu faina ca sa fii votat, e greu sa mai sustii ca poti deveni judecator credibil la CCR”

analize

Cosmin Iordache, copresedintele Asociatiei „Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor”, critica cu curaj actiunile si comportamentul principalilor actori din sistemul judiciar, CCR si Ministerul de Justitie. Cosmin Iordache este procuror DNA din 2010, a instrumentat dosare importante, precum cele ale lui Gheorghe Stefan, al fostului director al Postei, al fostului primar din Navodari etc. In dosarele sale nu a existat nicio achitare.

Intr-un interviu pentru ziare.com, procurorul Iordache a pus punctul pe i in privinta comportamentului manifestat de Valer Dorneanu, Tudorel Toader si Adina Florea.

Despre presedintele CCR, Valer Dorneanu

„Deciziile CCR ma ingrijoreaza de ceva vreme. Presedintele statului, omul cu cea mai mare reprezentativitate, pare transformat in secretarul ministrului Justitiei, o persoana numita politic, nu aleasa. Prin astfel de interpretari inedite ale Constitutiei poti schimba felul republicii. Aici se poate deschide o alta discutie, daca nu e cazul sa avem o curte constitutionala dincolo de suspiciuni privind partizanatul politic.

Chestiunea e rezolvabila prin selectarea judecatorilor doar din randul magistratilor cu experienta si a profesorilor universitari. Dupa ce ai dat galeti la babe si pungi cu faina ca sa fii votat, e greu sa mai sustii ca poti deveni judecator credibil la Curtea Constitutionala. Asta ca idee de principiu, nu ma refer la cineva anume. O alta solutie ar fi ca rolul Curtii Constitutionale sa fie preluat de Inalta Curte de Casatie si Justitie”.

Despre ministrul Justitiei, Tudorel Toader

„Nu cred ca un ministru al Justitiei trebuie sa fie animat de dorinta de a fi perceput drept jupan peste procurori. Asta vrea reforma prin modificarile la Legile Justitiei? In principiu, un ministru nu trebuie sa aiba suparari ca procurorii nu stau in ghiocel in fata sa. Nu vreau sa ma intorc 20 de ani in timp, atunci cand prindeai un politician beat la volan si trebuia sa suni la prefect si sa ceri voie sa-l anchetezi.

(…)  E inacceptabil sa dai ordonante de urgenta pentru rezolvarea unor suparari personale fata de sefi din conducerea unor parchete si pentru a-i marginaliza pe procurorii din CSM, doar pentru ca nu dau ‘avizul corect’, adica acela pe placul ministrului. Cu toata dragostea, dar nu asa se procedeaza intr-un stat de drept.

Revine periodic in atentie chestiunea statutului procurorilor. In astfel de discutii la TV s-a implicat si ministrul Justitiei. Se spune repetat ca ‘abuzurile’ procurorilor, efectuarea unor anchete politice ar disparea daca s-ar schimba statutul procurorilor, daca nu ar mai fi magistrati.

Deci pentru a nu mai avea anchete politice procurorii trebuie trecuti sub control politic. Explicati-o pe asta! Competenta procurorilor e stabilita prin norme de procedura penala, acolo umbli daca sunt derapaje, nu la statutul procurorilor, nu-i faci anexa unui partid”.

Despre Adina Florea, adjunct la Sectia speciala

„Am vazut proiectele manageriale ale celor care au participat la o procedura organizata de ministrul Justitiei pentru ocuparea unor functii inalte din parchet. Unii citau din zicerile ministrului ca din Mao, m-a ingrijorat tendinta asta aparuta dupa decizia CCR”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: