„Dosar politic!”. Tariceanu, reactie nervoasa fata de acuzatiile DNA: „800.000 de dolari este in capul DNA-ului”

politica

Calin Popescu Tariceanu neaga vehement acuzatiile DNA. El o invoca in sprijinul sau chiar si pe fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi.

„Stiu ca acest dosar a fost deschis cu mult timp in urma. Era o serie de acuzatii care nu erau deloc evidente si clare si anume eu eram acuzat de luare de mita, dar in dosarul de la procuratura se spunea ca de fapt banii nu au ajuns la mine. Banii ar fi fost luati de altcineva cu care eu nu am avut nicio legatura. Genul de dosar facut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17.000 de pagini trimis la Parlament in care nu am gasit nimic care sa fie acuzator la adresa mea. E o insailare de presupuneri si de aberatii juridice care incercau sa ma puna intr-o lumina nefavorabila.

Este legat de licentele pe care statul roman trebuia sa le achite firmei Microsoft, iar in perioada mandatului meu cu toate ca au fost luate patru Hotarari de Guvern dintre care una, atentie, avizata inclusiv de procurorul general de atunci, doamna Kovesi, aceste patru HG nu au facut decat sa inventarieze licentele Microsoft si nu s-a platit niciun ban catre firma Microsoft in perioada mandatului meu. Deci nu avea cum sa ajunga bani la mine. Din ce? Iar legatura se face cu consultantii pe care PNL i-a avut o perioada, care au avut un contract care a fost onorat in integralitate si alte obligatii nu au existat.

Nici eu, nici PNL nu am primit aceste sume. Aceasta suma de 800.000 de dolari este in capul DNA ca ar fi fost intr-un fel virata sau folosita de PNL. In dosar, eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume si nici PNL, ca sa fie clar”, a declarat Tariceanu la Antena 3.

Directia Nationala Anticoruptie cere Parchetului General sesizarea presedintelui Klaus Iohannis pentru inceperea urmaririi penale pe numele lui Calin Popescu-Tariceanu pentru luare de mita, pe vremea cand acesta ocupa functia de prim-ministru.

„In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de o persoana, la data faptelor avand functia de prim-ministru, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita”, informeaza un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, solicitarea are in vedere ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca persoana pentru care se cere efectuarea urmaririi penale ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007 – 2008, de la reprezentantii unei companii austriece foloase materiale in valoare de 800.000 USD, constand in plata unor servicii de consultanta.

„In schimb, acesta si-ar fi exercitat atributiile, astfel incat sa fie adoptate o serie de hotarari de guvern in favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentand un comision din valoarea platilor facute de statul roman catre companie, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore”, sustin anchetatorii.

DNA precizeaza ca dosarul a fost constituit in 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat la cererea autoritatilor judiciare austriece.

„La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul Romaniei sa incuviinteze efectuarea urmaririi penale fata de aceeasi persoana (la acea data avand functia de senator), pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita, iar la data de 3 iunie 2019 Senatul a respins cererea de incepere a urmaririi penale a persoanei respective”, explica Directia Nationala Anticoruptie.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmarire penala cu privire la fapte si alte persoane, intre care un om de afaceri trimis in judecata.

„Ca urmare a administrarii unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus mentionata cu referire la fostul demnitar”, mentioneaza DNA.

Mai mult despre:

Comentarii: