Dosarul 10 august. Ministrul Olguta Vasilescu a incitat sefii Jandarmeriei sa actioneze violent: „E un miting ilegal si Jandarmeria trebuie sa-si faca datoria”

politica

Vicepresedintele PSD Lia Olguta Vasilescu a fost unul dintre ministrii si liderii partidului de guvernamant care au dat indicatii explicite Jandarmeriei, in timpul zilei de 10 august, sa actioneze in forta impotriva manifestantilor din Piata Victoriei. Deocamdata, Vasilescu nu a fost chemata in fata procurorilor pentru a da explicatii.

Pe data de 10 august, in jurul pranzului, cand zeci de mii de oameni incepusera sa se stranga in Piata Victoriei, Lia Olguta Vasilescu a avut o interventie la Antena 3 in care a cerut explicit sefilor Jandarmeriei sa actioneze in forta impotriva protestatarilor pasnici.

E un miting ilegal si Jandarmeria trebuie sa-si faca datoria. (…) Eu nu-mi aduc aminte de vreun miting de protest in niciun caz de unul atat de violent impotriva unui guvern atunci cand s-au taiat 25% din salarii, s-au impozitat pensiile, cand s-au inchis spitale. Nu vad ce ar putea sa justifice astfel de manifestari. Acest Guvern face eforturi foarte mari sa puna in aplicare un program de guvernare care a fost votat de cetateni, de majoritatea cetatenilor. Nu de o minoritate care, intamplator, e azi atat de violenta in strada. Eu nu cred ca acolo este diaspora. Acesta e un alt subiect. Am multi prieteni in strainatate, nu au niciun gand sa vina la un astfel de miting”, a declarat Lia Olguta Vasilescu, la Antena 3, citata de Mediafax.

Pentru a mari presiunea asupra Jandarmeriei, Vasilescu a mai sustinut ca multi dintre protestatari au fost adusi cu microbuzele la Bucuresti.

„Stiu ca din zona Olteniei, s-au platit microbuze, autocare, de la partidele politice, ca sa vina. (…) Mitingul PSD a fost asumat, acolo nu a fost adus nimeni cu forta. Nu vorbim de un miting care se arunca in carca diasporei. (…) Care sunt nenultumirile, pentru ca eu nu aud decat o injuratura? De cateva luni incoace, o singura injuratura la adresa partidului de guvernamant”, a mai spus Olguta Vasilescu.

Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, a declarat intr-un interviu pentru Deutsche Welle, in urma vizitei la Bucuresti, ca este „complet gresit” si „complet stramb” sa compari interventia jandarmilor din 10 august cu modul in care au actionat fortele de ordine la protestele din Franta. El a cerut „identificarea si pedepsirea faptasilor din spatele faptasilor”.

Intrebat despre declaratiile premierului Dancila, care a spus ca si Germania si Franta ar trebui sa fie astfel monitorizate, pentru ca si acolo exista coruptie, Gunther Krichbaum a reactionat transant.

„Trebuie sa ai grija, cand faci comparatii, sa nu fie strambe. Fiecare incalcare a legii, in orice tara, este deja in plus. Vorbim insa despre o alta cantitate si alta calitate. Stiu, de exemplu, ca ministrul dumneavoastra de Interne compara protestele din 10 august anul trecut cu cele ale vestelor galbene din Franta. Complet gresit! Complet stramb! Franta este o tara in care statul de drept functioneaza, in care independenta justitiei este respectata. In Romania nu e cazul. Aici apar modificari in legislatie cu dedicatie pentru protectia unor politicieni corupti, pentru a-i scapa de pedepse. Aceasta nu mai este o democratie, ci o democratie controlata, care nu corespunde cadrului Uniunii Europene. Astfel de cazuri exista si cu atat mai mult trebuie prelungita existenta MCV. Ar fi de dorit sa poata sa dispara de pe o zi pe alta, dar pentru asta ar trebui sa dispara si motivul existentei sale”, a spus Gunther Krichbaum pentru DW.

El a tinut sa dea asogurari ca Germania cunoaste exact ce s-a intamplat la 10 august si a cerut „identificarea si pedepsirea faptasilor din spatele faptasilor”.

„Secretarul de stat care a reprezentat-o la intalnirea cu noi pe doamna ministru ne-a dat asigurari ca fiecare caz este investigat, ca anchetele sunt in derulare, inclusiv cele ce privesc Jandarmeria. A incercat sa-mi spuna ca la acea actiune au participat exclusiv jandarmi normali. Mi-am permis sa ii spun ca stim exact ce dispozitive au fost dislocate, de unde au fost aduse, ca nu erau doar din Bucuresti. Si sper ca Guvernul a inteles asta. Si-mi doresc – pentru cei care nu au facut altceva decat sa-si exercite dreptul civil de a demonstra pentru opiniilor lor – ca toate aceste abuzuri sa fie rapid clarificate iar responsabilii sa fie pedepsiti. Si nu doar prin gasirea unor acari Paun, ci si prin identificarea si pedepsirea faptasilor din spatele faptasilor”, a mai spus oficialul german.

Mai mult despre: ,

Comentarii: