Dosarul lui Ciolacu. Seful DNA, pozitie evaziva si extrem de prudenta: „Nu ne putem referi cu numele domnului Ciolacu, la un anumit dosar”

politica

Procurorul sef al  DNA, Crin Bologa, a avut, intr-un interviu pentru Europa FM, o pozitie evaziva in legatura cu dosarul in care presedintele PSD, Marcel Ciolacu, este cercetat pentru modul in care si-a obtinut titlul de „luptator cu merite deosebite” in Revolutia din 1989.

Crin Bologa a avut o reactie extrem de prudenta in legatura cu dosarul in care este cercetat Ciolacu. La intrebarile directe ale realizatoarei Ioana Ene Dogioiu, Bologa a incercat sa se eschiveze. El a recunoscut ca este un dosar in cercetare, insa a tinut sa sublinieze ca „nu are calitatea de suspect sau inculpat intr-o cauza”.

Realizator: Exista un dosar despre care se vorbeste putin, vizeaza fapte destul de vechi, acel dosar in rem privind certificatele de revolutionar, inclusiv certificatul de revolutionar obtinut de domnul Marcel Ciolacu. In ce stadiu este dosarul acela?

Crin Bologa: Deci, incercati sa vorbim de un dosar, apoi de celalalt cu toate ca v-am zis ca nu pot sa ma refer, dar, sigur, datoria dumneavoastra sa intrebati si sa vad eu cum…

Realizator: Se lucreaza? E clasat, este…

Crin Bologa: Este interesant sa fii de partea asta, sa fii intrebat si interogat. Din cate stiu, acolo avem mai multe sesizari si de la persoane fizice, in dosarul mare, cred ca avem si o declinare de la Parchetul General. Pot sa va spun ca nu exista la nivelul Directiei Nationale Anticoruptie o incepere de urmarire penala in personam fata de persoana domnului Ciolacu. Deci nu are calitatea de suspect sau inculpat intr-o cauza. Deci nu ne putem referi cu numele domnului Ciolacu, la un anumit dosar.

Realizator: Nu, nu. Spuneam ca exista o sesizare.

Crin Bologa: Stiu ca s-au dat solutii atat de clasare in acest dosar, dar si de trimitere in judecata, de exemplu, a domnului deputat Radulescu. A fost trimis in judecata. Alte, din cate stiu, in unele cazuri, faptele au ramas la stadiul de tentativa, de tentativa la un abuz in serviciu a Secretariatului General care se ocupa de aceste probleme, de revolutionari.

Realizator: Dar in privinta domnului Ciolacu nu este, sa inteleg, nici vreo clasare. Adica…

Crin Bologa: Din cate stiu, nu vorbim de domnul Ciolacu. Sunt multi acolo, s-au facut sesizari de catre persoane fizice.

Realizator: Ati spus ca s-au facut si unele clasari. De aia v-am intrebat.

Crin Bologa: S-au dat si clasari. Nu stiu exact. Daca o sa faceti o cerere in scris, sau maine, sau telefonic, pot sa verific. Din cate stiu, nu s-au inchis toate dosarele, dar s-au dat solutii de toate categoriile, dar nu pot sa afirm ca la DNA exista un dosar Ciolacu, ca nu exista asa ceva.

DNA a raspuns insa, pentru aktual24.ro, la sfarsitul lunii ianuarie, in urma unei „cereri in scris”, ca dosarul in cauza este in cercetare.

Aktual24.ro a anuntat, in exclusivitate, in octombrie 2020, ca DNA a deshis un dosar penal privind modul in care seful PSD, Marcel Ciolacu, si inca alti 11 indivizi au primit titlul de „Luptator cu rol determinant in Revolutia Romana”.

Au trecut de atunci doi ani si trei luni fara ca ancheta sa progreseze.

Cazul a fost disjuns dintr-un dosar care a fost deschis in urma unei plangeri adresata DNA de catre revolutionarul Marian Morosanu Tivilic privind acordarea de titluri de „luptator” de catre Secretariatul de stat pentru revolutionari.

Intr-o adresa a DNA din 20 octombrie 2020, in care Morosanu este anuntat ca plangerea sa a fost clasata, procurorii DNA mentioneaza insa ca a fost constituit un nou dosar penal, prin disjungerea cauzei, in ce priveste modul in care seful PSD a obtinut titlul de „luptator”.

Ordonanta este semnata de Mihai Pruna, procuror sef adjunct sectie in cadrul DNA. Pruna este fratele Ralucai Pruna, fost ministru al Justitiei.

In decembrie 2019, Marius Mioc, revolutionar recunoscut din Timisoara, a atras atentia asupra modului dubios in care Marcel Ciolacu a devenit „luptator in revolutie cu rol determinant”.

Marius Mioc a descoperit ca Ciolacu a obtinut acest titlu in conditiile in care numele sefului PSD nu apare pe lista celor care au solicitat, pana la data limita de 12 mai 2015, acordarea titlului. Mai mult, doi dintre membrii comisiei care a hotarat ca Ciolacu sa devina „luptator in revolutie cu rol determinant” s-au impotrivit, sustinand ca „nu sunt indeplinite conditiile”.

Ciolacu avea 22 de ani in 1989 si sustine ca a inceput activitatile „revolutionare” la Buzau inca din 14 decembrie 1989, cu doua zile inainte ca timisorenii sa iasa in strada.

In decembrie 2021, liderul PSD a spus ca isi va da demisia in cazul in care va fi trimis in judecata. „Ii urez succes, sa ma ancheteze. Nu am nicio emotie. Nu am de ce sa imi fie frica. Daca se va intampla acest lucru, imi voi da demisia, voi demisiona din fruntea PSD. Eu nu cred ca ne vom intoarce, iarasi, in trecut. Cine fura, sa plateasca, sa se duca la puscarie. Eu nu am luat bani de la stat, nu am nici pensie speciala, nu sunt scutit de impozit, platesc ca orice om, nu am nimic”, a declarat Ciolacu intr-o emisiune televizata.

In februarie 2022, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut ca „nu stie” sa fi facut vreo fapta penala in cariera sa, desi DNA ancheteaza  modul in care si-a dobandit titlul de „Luptator cu rol determinant in Revolutia Romana”. Ciolacu a primit certificatul de „luptator” la inceputul anului 2019.

„Eu daca voi fi trimis vreodata in judecata am sa ma retrag din functia de presedinte si o sa lipsesc din spatiul public pana se va judeca un eventual dosar de-al meu. Nu stiu ca in decursul existentei mele sa fi facut o astfel de fapta. Politica si functiile publice vin si cu bune si cu rele. Si trebuie sa stii sa ti le asumi”, a declarat Ciolacu referindu-se la situatia primarului din Iasi, Mihai Chirica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: