Dragnea nu scapa, Curtea de Apel i-a respins solicitarea ca procesul intentat de DNA sa fie mutat la o instanta din Teleorman sau Giurgiu

politica

Curtea de Apel Bucuresti a respins, joi, solicitarea lui Liviu Dragnea mutarea la o instanta din provincie, Giurgiu sau Teleorman, a dosarului in care este judecat pentru trafic de influenta in legatura cu prezenta sa la ceremonia de inaugurare a presedintelui Donald Trump.

„Respins fond – Respinge, ca nefondata, cererea formulata de inculpatul DRAGNEA LIVIU NICOLAE, de stramutare a cauzei care face obiectul dosarului nr. 14451/3/2021, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti Sectia I Penala. In baza art. 275 alin. 6 C.proc.pen., dispune avansarea, din fondurile Ministerului Justitiei, catre Baroul Bucuresti, a sumei de 150 lei, reprezentand onorariul partial pentru aparatorul desemnat din oficiu in solutionarea cererii.

In baza art. 275 alin.2 C.proc.pen., obliga inculpatul la plata catre stat a sumei de 200 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare in solutionarea cererii. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, azi, 04.11.2021”, se arata in minuta deciziei.

Decizia este definitiva.

Dragnea a cerut ca procesul sa-i fie mutat pentru ca tanara judecatoare din Bucuresti a semnat un memoriu de impotruva tentativelor PSD din perioadq 2017-2019 de a modifica Legile Justitiei.

In luna mai 2021, DNA l-a trimis in judecata pe Liviu Dragnea, fost presedinte al Camerei Deputatilor si presedinte al PSD, pentru trafic de influenta (doua fapte) si folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, dosarul fiind inregistrat la Tribunalul Bucuresti.

Cinci magistrati de la aceasta instanta au refuzat pe rand sa solutioneze dosarul lui Dragnea, dupa ce au facut cereri de abtinere.

In replica, avocatii lui Dragnea au deschis un alt proces la Curtea de Apel Bucuresti, in care au solicitat ca dosarul sa fie mutat de la Tribunalul Bucuresti, pe motiv ca judecatorii de la aceasta instanta nu ar fi impartiali, deoarece au semnat un memoriu fata de modificarea legilor justitiei, pe vremea guvernarii PSD.

De altfel, avocata Flavia Teodosiu a sustinut luni, la Curtea de Apel Bucuresti, ca un numar foarte mare de magistrati de la Tribunalul Bucuresti au semnat un memoriu impotriva sustinerilor lui Dragnea pe tema legilor justitiei, existand o suspiciune privind lipsa de impartialitate a judecatorilor de la aceasta instanta.

Avocatii lui Dragnea au folosit formula mutarii dosarului din Capitala si atunci cand au obtinut eliberarea conditionata, fiind invocata lipsa de impartialitate a judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti care au semnat memoriul in legatura cu legile justitiei.

Astfel, in luna aprilie, Tribunalul Giurgiu a dispus eliberarea lui Dragnea mai devreme din Penitenciarul Rahova, unde executa o pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman, dupa ce doua instante din Bucuresti refuzasera acest lucru.

Pe 17 mai, Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA intr-un nou dosar, in care este acuzat de trafic de influenta si de folosire a influentei sau autoritatii in legatura cu prezenta sa la ceremonia de inaugurare a presedintelui Donald Trump de la inceputul anului 2017.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea cand acesta era deputat PSD, dar si fost consul al Romaniei la Bonn, pentru cumparare de influenta; precum si trei oameni de afaceri – Cristian Burci (patronul ziarului Adevarul), Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) si Dan Valentin Belcea, acuzati de cumparare de influenta sau complicitate la cumparare de influenta.

Conform DNA, in perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, constand in asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de investire a presedintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfasurate la Washington DC (SUA), in baza unui pachet de beneficii in valoare de 250.000 dolari, acces obtinut prin intermediul unui om politic si de afaceri american, vicepresedinte al Comitetului Prezidential de Inaugurare, si asigurarea, cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby si consultanta politica in valoare de 30.000 USD, in favoarea partidului din care facea parte.

„Banii respectivi ar fi fost platiti, in luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul in insulele Virgine Britanice si conturi bancare in Cipru, (controlata de omul de afaceri roman cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri)”, arata DNA.

De asemenea, spun anchetatorii, Dragnea ar mai fi acceptat de la acelasi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constand in participarea, in perioada mai – iunie 2017, la doua intalniri (in final neconcretizate) cu inalti oficiali din SUA.

„In acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, in favoarea omului de afaceri roman, influenta reala pe care o avea fata de prim-ministrul si alti membri ai Guvernului Romaniei, promitandu-i ca ii va determina pe acestia sa ii asigure interesele de afaceri, in special din domeniul militar si al intelligence, pe care respectivul le avea in Romania”, se precizeaza DNA.

De asemenea, afirma procurorii, in perioada mai – octombrie 2017, Liviu Dragnea si-ar fi folosit autoritatea si influenta ce decurg din calitatea de presedinte al PSD fata de Gheorghe Dimitrescu, precum si fata de alte doua persoane, in scopul de a obtine, in aceeasi perioada de timp, foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, cu incalcarea dispozitiilor Legii 334/2006 privind finantarea partidelor politice, constand in servicii de lobby in valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitati de Gheorghe Dimitrescu). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americana de lobby, pentru stabilirea si perfectarea unor vizite ale lui Liviu Dragnea cu inalti oficiali americani.

„In schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, in perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat in favoarea acestuia influenta reala pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promitand ca il va determina pe inaltul demnitar sa il desemneze pe primul in functia de consul general al Romaniei la Bonn, lucru care s-a si intamplat”, afirma DNA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: