Dragnea, pus la punct de unde se astepta mai putin. Judecatorii din Teleorman se alatura protestelor magistratilor din Cluj, Bucuresti si celelalte mari orase

politica

Judecatorii din Teleorman anunta ca se alatura protestului magistratilor din celelalte judete din tara. Sutede magistrati din Cluj, Constanta, Galati si alte orase au iesit, luni, cu robele in maini in fata instantelor.

Iata comunicatul judecatorilor din Alexandria, Teleorman:

COMUNICAT

Privind punctul de vedere al judecatorilor din cadrul Judecatoriei Alexandriain contextul proiectelor de lege privind domeniul justitiei si propunerilor de modificare a Codului Penal si a Codului de procedura penala

In urma intrunirii Adunarii Generale a Judecatorilor de la Judecatoria Alexandria, cu majoritate de voturi, s-a decis emiterea urmatorului punct de vedere:

1. Judecatorii isi manifesta in mod categoric nemultumirea fata de lipsa totala a consultarilor instantelor cu privire la modificarea Codului Penal, a Codului de procedura penala si a legilor justitiei, mai cu seama ca aceste initiative au un major potential de afectare a activitatii parchetelor si instantelor de judecata.

2. Judecatorii constata cu dezamagire ignorarea avizului negativ din partea CSM, a vointei exprimate de peste 4000 de magistrati si a recomandarilor Comisiei Europene cu privire la proiectele de lege din domeniul justitiei.

3. Judecatorii considera ca modificarile propuse, in mare parte, pot duce la lipsirea organelor judiciare de intrumentele specifice menite sa asigure protectia vitimelor si identificare infractorilor, ingreunand semnificativ realizarea unei justitii penale eficiente si pot pune la indoiala statutul si independenta magistratilor, atat judecatori cat si procurori.

Spre exemplu:

– Prin modificarea art. 223 alin.2 Cod procedura penala nu vor mai putea fi arestati preventiv autorii infractiunilor de coruptie, evaziune fiscala, spalare de bani, chiar daca lasarea lor in libertate ar prezenta pericol concret pentru ordinea publica.
– Modificarea art. 139 Cod procedura penala vor duce la eliminarea, dintre mijloacele de proba, a inregistrarilor realizate cu respectarea legii, ceea ce va ingreuna dovedirea infractiunilor;
– Modificarea art. 168 Cod procedura penala va duce la imposibilitatea de a folosi, intr-o alta cauza, rezultatele unei perchezitii informatice si va ingreuna dovedirea unor infractiuni, fara nici un argument obiectiv.
– Modificarea art. 83 Cod procedura penala care da dreptul suspectului si inculpatului sa asiste la audierile martorilor va ingreuna efectuarea urmaririi penale, avand in vedere ca in numeroase situatii martorii vor fi intimidati de prezenta autorului infractiunii, mai ales in situatiile in care se afla in relatie de subordonare fata de acesta, cum se intampla in situatia infractiunilor de abuz in serviciu si coruptie.
– Modificarea art. 273 Cod procedura penala dezincrimineaza practic infractiunea de marturie mincinoasa, cu efect inclusiv asupra tuturor cauzelor aflate pe rol avand ca obiect aceasta infractiune, prin aplicarea principiului legii penale mai favorabile.
– Modificarea art. 542 Cod procedura penala introduce o raspundere obiectiva a magistratului, in toate situatiile, pentru ca actiunea in regres nu mai este conditionata de dovedirea relei credinte sau a gravei neglijente, asa cum este in reglementarea actuala;
– Introducerea art. 542 alin. 11 Cod procedura penala reglementeaza o noua forma a infractiunii de abuz in serviciu, doar pentru magistrati si incrimineaza inclusiv savarsirea faptei din culpa indiferent de natura obligatiei incalcate. Aceasta forma a infractiunii de abuz in serviciu reprezinta o discriminare evidenta fata de toate celelalte categorii sociale care sunt sanctionate doar daca actioneaza cu intentie si doar daca incalca prevederi dintr-o lege;
– Prin modificarea art. 364 Cod procedura penala devine practic imposibila condamnarea in lipsa a unei persoane;
– Introducerea art.4 alin.3, 4 Cod procedura penala realizeaza o evidenta discriminare intre autorii unor infractiuni si dreptul publicului de a avea acces la informatii de interes public.

4. In aceste conditii, judecatorii isi exprima in mod public dezacordul fata de propunerile de modificare a Codului Penal si a Codului de procedura penala si a legilor justitei si isi manifesta sustinerea fata de actiunile publice de dezaprobare organizate de judecatorii si procurorii din toata tara.

Presedinte,
Judecator Cosmin Radu Mitroi

Magistratii au protestat luni in mai multe orase, nemultumiti de modificarile legilor justitiei si ale Codurilor Penal si de procedura penala. Presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a declarat, luni, la Parlament, ca magistratii nu au dreptul, prin lege, sa protesteze si a spus ca, oricum, nu i se pare normal sa se manifesteze ”preventiv”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: