Dragnea se ascunde prin Parlament pentru a nu schimba legea alegerilor locale, iar primarii sa fie alesi in doua tururi

politica

Presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, caruia ii cere sa urgenteze trimiterea la dezbatere, in plen, a proiectului de lege privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. 

”Ne adresam pe aceasta cale dumneavoastra pentru a va solicita urgentarea trimiterii spre dezbatere in plen si supunerea la vot in Camera Deputatilor a unui proiect de lege initat de Partidul Miscarea Populara, extrem de important pentru consolidarea democratiei in Romania. Este vorba despre proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, depus in forul legislativ de parlamentarii PMP in 2015 si adoptat de Senat in 2016. In acelasi timp, cerem PSD sa sustina demersul nostru legislativ al carui rezultat ar fi acela de crestere a legitimitatii primarilor, in sensul consolidarii actului de guvernare locala”, se arata in scrisoarea deschisa a liderului PMP.

Potrivit sursei citate, propunerea legislativa se refera la organizarea unui al doilea tur de scrutin intre candidatii plasati pe primele doua locuri la primul tur al alegerilor pentru functia de primar, in situatia in care niciun candidat nu a obtinut cel putin jumatate plus unu din voturile valabil exprimate.  Semnatarul scrisorii subliniaza ca alegerea primarilor intr-un singur tur avantajeaza partidele mari. ”In calitate de initiatori ai actului normativ, apreciem ca prezentul sistem electoral, prin care primarii sunt alesi intr-un singur tur, reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral. Situatia este si mai problematica in cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizeaza actul de reprezentare. Un alt dezechilibru democratic pe care situatia actuala o genereaza consta in faptul ca alegerea primarilor intr-un singur tur recompenseaza partidele mari si penalizeaza partidele mai mici, cu un scor mai mic la nivel national.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: