Dragnea si-a trecut amendamentele prin Parlament. Bacalbasa i-a facut „dobitoci” pe alesii din Opozitie

politica

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, joi, amendamentele lui Liviu Dragnea la bugetul Sanatatii pe 2019 destinate mai multor programe nationale, finantarea fiind facuta prin reducerea bugetelor SRI si SPP, dar si al Ministerului Finantelor.

Un amendament initiat de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, vizeaza suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii cu 295.000.000 lei pentru urmatoarele programe de sanatate: Vitamina D, Panorama si Teste markeri tumorali. Finantarea va fi asigurata prin diminuarea bugetului Ministerului Finantelor Publice cu aceeasi suma. Acest amendament a fost adoptat cu 211 voturi „pentru” si 106 „impotriva”.

Un alt amendament al liderului social-democratilor prevede alocarea tot pentru Ministerul Sanatatii a sumei de 230.000.000 de lei in vederea suplimentarii subventiei de echilibrare pentru Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si pentru implementarea programului Diabet juvenil. Amendamentul a fost adoptat cu 203 voturi „pentru si 114 „impotriva”. Sursa de finantare indicata este diminuarea bugetului SRI cu 150.000.000 de lei, al SPP cu 50.000.000 de lei si al Ministerului Finantelor Publice cu 30.000.000 de lei.

Amendamentele au fost criticate de reprezentantii Opozitiei.

„Asistam astazi la o magarie fara margini venita din partea unui coleg de-al nostru, domnul Liviu Dragnea. Asistam la un joc populist si ieftin. Daca s-ar fi interesat domnul Dragnea, ar fi aflat ca in Romania, daca te duci la medicul de familie, vitamina D e gratuita, insa ceea ce este foarte grav este ca continua razboiul”, a spus deputatul PNL Florin Roman, care a amintit ca, potrivit reprezentantilor SRI, bugetul alocat Serviciului nu mai garanteaza siguranta nationala a Romaniei.

La randul sau, deputatul liberal Pavel Popescu a adus critici.

„Atunci cand alocati niste sume bugetare pentru programe gen ‘Vitamina D’, ati ajuns in punctul in care nu mai tineti cont nici de ceea ce numiti voi socialism. Vreau sa va readuc aminte cateva cifre, foarte simplu. Unul din cinci copii, in Romania, astazi se duce la…”, a spus Pavel Popescu, caruia i-a fost intrerupt microfonul.

Presedintele de sedinta, Florin Iordache, i-a reprosat ca nu a respectat procedura.

„Lipsa vitaminei D provoaca anumite carente, una dintre ele este transpiratia. (…) Probabil este specific domnului Dragnea”, a mai spus Popescu.

Social-democratul Nicolae Bacalbasa a intervenit.

„Propun sa alocam bani pentru studiul sindromului Oedip, complexul Oedip. (…) Vitamina D, totusi, exista. Sigur ca sunt unii dobitoci care cred ca nu exista vitamine, dar exista”, a raspuns Nicolae Bacalbasa, citat de Agerpres.

USR a acuzat ca amendamentele semnate de Liviu Dragnea aparute in varianta finala a proiectului legii bugetului nu corespund cu cele adoptate in comisiile de specialitate.

„Nu s-a lamurit acest fals intre ce s-a votat in comisie, amendamentele domnului Dragnea si ceea ce am primit noi astazi in raportul final. (…) Nu am votat ceea ce a iesit din comisie (…). Acest lucru este si un motiv de neconstitutionalitate”, a spus deputatul USR Cristina Pruna.

Bugetul Ministerului Sanatatii a fost aprobat cu 202 voturi „pentru” si 99 „impotriva „.

Mai mult despre: ,

Comentarii: