Dragnea, victorios. Declaratiile lui Iordache dupa masacrarea Codului Penal: „Abuzurile vor fi stopate”

politica

Presedintele Comisiei pentru Legile justitiei, Florin Iordache, a declarat, luni, ca, in momentul de fata, Codul penal este „o lege mai buna”, fiind adoptat in acord cu deciziile Curtii Constitutionale si CEDO.

„Am finalizat dezbaterile la Codul penal, un cod penal care, cred eu, pune in principal accent pe respectarea legii, pe diminuarea abuzurilor, pentru ca am constatat in ultima perioada, in foarte multe cazuri, cetateni care ani de zile au fost trimisi in justitie, si in final au fost achitati. In aceste conditii nu sunt decat doua concluzii: fie exista o rea credinta si o grava neglijenta si atunci trebuie sa ne uitam in legea care stabileste statutul judecatorilor si procurorilor, inseamna ca acolo s-a facut o cercetare abuziva, fie legea este atat de neclara, incat da posibilitatea in anumite cazuri sa existe aceasta cercetare abuziva a cetatenilor. Eu consider ca in acest moment Codul penal (…) este o lege mai buna, cu totii ne dorim in primul rand ca abuzurile sa fie stopate si toti cer care incalca legea sa plateasca si fara indoiala, asa cum am reglementat in acest moment, eu consider ca este un pas inainte in concordanta cu ce ne-am propus”, a afirmat Iordache la finalul sedintei, citat de Mediafax.

Presedintele comisiei a sustinut ca asa cum a fost adoptat articolul 297, privind abuzul in serviciu, corespunde cerintelor CCR.

„Ne-am propus sa nu mai existe posibilitatea abuzului, ne-am propus ca acei cetateni, care abuziv, cred eu, ani de zile au fost tarati in instanta si dupa ani de zile s-a constatat ca acesti oameni au fost achitati sa nu mai avem in continuare oameni nevinovati si asupra lor sa existe prezumtia de penali. Penali sunt cei care, instanta se pronunta si acel om va fi condamnat, pana atunci exista prezumtia de nevinovatie. Am tinut cont de cele doua hotarari ale CCR, care ne cereau sa definim foarte clar abuzul in serviciu, pentru noi in acel moment, nu neaparat prejudiciu era cel mai important, am dorit sa stabilim foarte clar acel functionar public. Consideram ca asa cum am definit abuzul in serviciu, articolul 297, ca el corespunde cerintelor CCR. Nu a fost o miza pentru noi abuzul in serviciu, este un articol ca oricare altul din Codul penal, dar au fost o serie de alte abuzuri, acele care au vizat confiscarea extinsa, cele care au vizat prescpriptia, regimul circulatiei, astfel sa raspunda cerintelor de astazi ale noastre”, a mai precizat Florin Iordache.

Opozitia anunta ca va sesiza CCR in privinta proiectului de lege pentru modificarea Codului penal

Parlamentarii PNL si USR au anuntat, marti, dupa sedinta comisiei Iordache, ca vor contesta la CCR modificarile aduse Codului penal, acuzandu-i pe parlamentarii puterii ca nu respecta regulamentul.

”O sa contestam la CCR, evident, toate aceste modificari. Maine (marti – n.r.) va fi pe ordinea de zi a plenului Senatului, fara sa avem un raport cu cinci zile inainte. Nu e niciun fel de problema, nu e nici prima, nici ultima incalcare de regulament abuziva din partea colegilor nostri de la PSD”, a declarat senatorul PNL Alina Ghorghiu, membru in comisia speciala pentru legile Justitiei.

Si senatorul USR, Ion Stelian sustine ca legiuitorului i se permite o marja foarte mare de apreciere si ca judecatorii CCR pot decide ca modificarile aduse codului Penal se pot incadra in aceasta marja.

„Ramane cu siguranta o cale de atac, (CCR-nr), dar vreau sa spun foarte clar ca legiuitorul, asa e creata Constitutia, are o marja foarte mare de apreciere si CCR nu intervine decat atunci cand sunt incalcate in mod flagrant drepturi si libertati. Poate aprecia, la un moment dat, CCR ca aceste prevederi sunt in acea marja de apreciere a legiutorului. Curtea Constitutionala stabileste context e neconstitutional, nu neaparat context este ticalos, sa spunem asa. De asemenea, foarte multi ne punem speranta in organismele internationale, in Comisia de la Venetia, despre care ati aflat, cu siguranta, ca a fost sesizata cu privire la Codul penal si de procedura penala, numai ca acolo procedurile dureaza destul de mult”, a sustinut deputatul USR, Ion Stelian.

Parlamentarii Comisiei pentru legile Justitiei au dat, luni, raport favorabil la modificarile aduse Codului penal, cu 15 voturi ”pentru” si sapte impotriva, urmand ca marti sa fie votat de Senat.

Raportul urmeaza sa fie votat in Senat in plenul de marti, potrivit ordinii de zi a forului superior al Parlamentului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: