Dupa atacul armat din decembrie, parlamentarii cehi voteaza inasprirea legislatiei privind armele

externe

Parlamentarii cehi au aprobat un amendament de inasprire a legislatiei privind armele, la o luna dupa cel mai grav atac armat din istoria tarii, potrivit BBC.

Amendamentul – care a fost propus inainte de atac – trebuie sa treaca prin Senat si sa fie semnat de presedinte, asa ca nu va intra in vigoare mai devreme de 2026.

Este departe de a fi revolutionar. Asa ca ar fi schimbat ceva?

Cand un student in varsta de 24 de ani cu antecedente de depresie a impuscat 14 persoane la Universitatea Charles din Praga, in decembrie, avea permis de port-arma si detinea legal opt arme. Politia crede ca victimele sale – studenti si personal – au fost ucise cu un pistol, dar tragatorul purta si o pusca de asalt semi-automata AR-10.

Acea arma a devenit un simbol al atacului cand a fost surprins in imagini video cu ea, impuscand trecatorii. Cateva clipe mai tarziu, a aruncat pusca pe pavajul pietruit si s-a sinucis cu o pusca.

Ulterior, a reiesit ca el a achizitionat sapte dintre arme in primavara lui 2023. Nimeni nu a pus sub semnul intrebarii achizitiile; nu avea antecedente penale si detinea un permis de arma valabil.

Niciun semnal de alarma nu s-a sunat si nici nu ar putea fi. Nu exista un mecanism central de control care sa avertizeze politia ca cineva strange arme. Permisul de port-arma fusese, de asemenea, obtinuta relativ recent – si usor.

Cererea trebuie sa fie semnata de un medic, dar este putin probabil ca acestia sa fi stiut despre istoricul sau de probleme psihice. Acestea ar fi fost tratate de un psihiatru fara obligatia legala de a informa medicul despre acestea.

Modificarea legislativa – propusa cu mult inainte de atac – ar putea acoperi unele dintre aceste lacune. Aceasta prevede un registru online reinnoit al armelor si al proprietarilor acestora. Medicii – inclusiv psihiatrii – ar trebui sa aiba acces la el.

Magazinele de arme vor fi obligate legal sa raporteze achizitiile pe care le considera suspecte. De asemenea, sistemul ar trebui sa semnalizeze persoanele care achizitioneaza mai multe arme.

De asemenea, politia va putea confisca armele ca masura de precautie, de exemplu daca proprietarii lor fac amenintari pe retelele de socializare. In prezent nu sta in puterea lor sa faca acest lucru.

Dar inca nu vor exista teste psihologice obligatorii pentru a obtine permisul de port-arma, asa cum este in alte tari. Medicii cehi pot – dar nu trebuie – sa le solicite inainte de a semna formularul.

Ar putea exista si alte amendamente care sa intareasca legislatia. Dar este aproape sigur ca vor lasa neatins dreptul fundamental de a detine o arma in primul rand – o obsesie ciudata intr-una dintre cele mai sigure tari din Europa.

In 2021, Constitutia ceha a fost modificata pentru a include dreptul de a detine arme in legitima aparare, dupa o campanie masiva de petitii care a fost determinata de masurile UE de limitare a detinerii de arme, inclusiv a celor legale.

Acum, exista peste 300.000 de proprietari de arme licentiati si mai mult de un milion de arme, intr-o tara cu 10,7 milioane de oameni. Cehii sunt o natiune de vanatori de caprioare si mistreti – ca sa nu mai vorbim ca sunt fani biatlon.

Insa marea majoritate a licentelor sunt acordate pentru protectie personala, nu pentru vanatoare sau tir competitiv.

De ce au nevoie de ele pentru strazile din Praga si Brno, nu se stie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: