Dupa ce a umplut CCR-ul de pesedisti, PSD nu mai vrea ca noii judecatori sa fie membri de partid. PSD nu mai are majoritate in Parlament sa-si impuna oamenii

politica

PSD a depus in Camera Deputatilor o initiativa legislativa prin care vrea sa interzica accesul in functia de judecator a celor care au fost membri de partid. Legea este semnata, pe langa Ciolacu, de o deputata PSD care a fost chiar judecatoare CCR.

„Ieri am depus la Camera Deputatilor, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, in scopul consolidarii independentei si impartialitatii judecatorilor Curtii.

Proiectul este initiat de trei parlamentari PSD: Presedintele Partidului Social-Democrat, Marcel Ciolacu , care a si anuntat public, cu catva timp in urma, aceasta intentie, senatorul de Prahova Laura Fulgeanu-Moagher si Maya Teodoroiu, deputat PSD.

In esenta, proiectul propune ca persoana care candideaza la functia de judecator al Curtii Constitutionale, sa nu fi fost membru al unui partid politic, al unei formatiuni politice ori grup politic, indiferent de nivelul de reprezentare sau specificul activitatii sau functiei politice ocupate (local, national, european sau international), cu cel putin 8 ani inaintea numirii sale in functia de judecator constitutional.

Nu urmarim sa ingradim dreptul unei persoane de a deveni judecator al Curtii Constitutionale, daca indeplineste conditiile legale. Nici nu ar fi permis. Proiectul are ca scop instituirea unei garantii concrete ca persoana respectiva s-a indepartat suficient de mediul politic, pentru a nu mai fi considerata ‘dependenta’ sau ‘afiliata’ unui partid politic, ci a avut timp sa se detaseze de ideile si comandamentele politice la care a aderat candva si sa isi exercite doar profesia de jurist, cu o ‘inalta competenta profesionala’ – asa cum cere Constitutia -, si in mod neutru.

Prin aceasta, Curtea Constitutionala si judecatorii sai sunt mai bine protejati de atacuri, de multe ori neintemeiate sau nemeritate, dar la care nu au avut cum raspunde, in mod obiectiv, adica bazat pe textele legii, pana acum.

Desi toate partidele clameaza faptul ca doresc consolidarea independentei judecatorilor, atat de la instantele ordinare, cat si, mai ales, de la Curtea Constitutionala, Partidul Social-Democrat este primul si singurul partid care face un mare pas inainte, propunand acest proiect de lege.

Ii chemam pe toti membrii parlamentului care doresc cu adevarat sa existe un act de justitie independent in Romania, pana la cel mai inalt nivel, sa dezbatem si sa votam rapid acest proiect, astfel incat, in primavara anului viitor, cand vor fi trei nominalizari pentru Curtea Constitutionala, legea sa fie deja in vigoare”, a anuntat deputatul PSD Simona-Maya Teodoroiu, fost judecator CCR.

Mandatele a trei judecatori constitutionali, inclusiv al presedintelui Valer Dorneanu, expira in 2022. Trei noi judecatori urmeaza sa fie numiti de presedintele Romaniei, respectiv de Senat si de Camera Deputatilor.

Curtea Constitutionala este alcatuita din 9 judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit.

Din cei 9 judecatori, trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei.

Componenta Curtii se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani, fiecare din autoritatile competente sa efectueze numirile desemnand cate un judecator. Aplicarea acestui sistem de innoire periodica a fost asigurata, la infiintarea Curtii, prin numirea primilor judecatori pe durate de 3, 6 si 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, in mod corespunzator, cate un judecator din fiecare grupa.

Judecatorii Curtii trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: