externe

Dupa Franta, si Lituania este gata sa trimita trupe in Ucraina, in cadrul unei misiuni de antrenament

Lituania este pregatita sa trimita soldati in Ucraina in cadrul unei misiuni de antrenament, scrie Financial Times facand referire la o declaratie a premierului lituanian Ingrid Shimonite.

„Shimonite a declarat pentru Financial Times ca are permisiunea parlamentului de a trimite trupe in Ucraina in scopuri de antrenament”, precizeaza publicatia. In articol se mai arata ca guvernul de la Kiev nu a primit inca o cerere de trimitere a unei misiuni.

In plus, dupa cum a declarat Shimonite, Lituania vrea sa ajute Ucraina sa se asigure „ca are potentialul de a-si moderniza fortele armate”. In acest sens, Vilnius le va refuza permisul de sedere ucrainenilor care se sustrag de la incorporare. In acelasi timp insa, autoritatile de la Vilnius nu ii vor cauta sau deporta in mod intentionat pe ucraineni, deoarece acest lucru este ilegal, a subliniat premierul.

In ultima vreme, tarile NATO vorbesc tot mai des despre o interventie directa in conflictul ucrainean. Astfel, saptamana trecuta, presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat posibila trimitere de militari francezi in Ucraina, iar ministrul britanic de externe David Cameron a calificat drept permisibile atacurile fortelor armate ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei cu rachete britanice.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat ceea ce se intampla drept o runda fara precedent de escaladare a tensiunilor, care necesita o atentie si masuri speciale.

Luni, Statul Major General, in numele lui Vladimir Putin, a inceput pregatirile pentru desfasurarea in viitorul apropiat a unor exercitii in care se va lucra la pregatirea si utilizarea armelor nucleare non-strategice. Potrivit Ministerului de Externe, aceste manevre trebuie luate in considerare in contextul recentelor declaratii belicoase ale oficialilor occidentali si al actiunilor destabilizatoare ale NATO.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

52 de minute ago

Romania va produce si ea drone militare, la Brasov. Acord semnat de Carfil cu Periscope Aviation din Statele Unite

Drone militare urmeaza sa fie produse si in Romania, se anunta intr-un comunicat oficial transmis…

8 minute ago

Bataie generala in Seica Mare (Sibiu), a fost nevoie de interventia mascatilor. Trei barbati au ajuns la spital

Trei barbati cu varste de 17, 19 si 35 de ani au ajuns la spital…

22 de minute ago

Blue Origin, a lui Jaff Bezos, a trimis sase turisti in spatiu. 10 minute de zbor, dupa doi ani de pauza

Sase turisti "spatiali" au ajuns, pentru scurt timp, in spatiu la bordul rachetei New Shepard,…

O oră ago