externe

Statele Unite au blocat toate transferurile de bombe catre Israel, de teama ca acestea ar putea fi folosite in Rafah

Administratia Biden a confirmat informatiile potrivit carora a retinut saptamana trecuta un transport de bombe de 2.000 si 500 de kilograme pe care se teme ca Israelul le-ar putea folosi intr-o operatiune terestra majora in Rafah.

Este pentru prima data de la 7 octombrie cand SUA retin un transport de arme destinat Israelului. Washingtonul se opune categoric unei ofensive majore in sudul orasului Gaza, convins fiind ca Israelul nu are cum sa o desfasoare intr-un mod care sa asigure siguranta celor peste un milion de palestinieni care se adapostesc acolo.

Un oficial de rang inalt al administratiei Biden a declarat pentru The Times of Israel ca, in ultimele luni, SUA au avut intalniri online cu oficiali israelieni de rang inalt pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la o potentiala operatiune la Rafah si pentru a prezenta alternative privind modul in care Israelul ar putea viza Hamas in oras in loc de o invazie la scara larga.

Aceste discutii vor continua, dar Casa Alba a stabilit ca ele au fost insuficiente pentru a-si face cunoscute preocuparile, afirma inaltul oficial.

„Pe masura ce liderii israelieni pareau sa se apropie luna trecuta de un punct de decizie cu privire la o astfel de operatiune, am inceput sa analizam cu atentie transferurile propuse de anumite arme catre Israel care ar putea fi folosite in Rafah”, spune oficialul.

Revizuirea a dus la oprirea, saptamana trecuta, a unui transport de 1.800 de bombe de 2.000 de kilograme si 1.700 de bombe de 500 de kilograme, spune oficialul, mentionand ca Casa Alba era deosebit de ingrijorata de faptul ca Israelul ar putea folosi bombele de 2.000 de kilograme in Rafah, un oras dens populat, asa cum a folosit in alte parti din Gaza.

Oficialul precizeaza ca nu a fost luata nicio decizie finala in ceea ce priveste transportul special intrerupt saptamana trecuta.

De asemenea, inaltul oficial pare sa confirme un raport potrivit caruia SUA a intarziat un transfer de munitii de atac direct comun (JDAM) catre Israel, dar precizeaza ca aceasta amanare a avut loc mult mai devreme decat transportul de bombe intarziat saptamana trecuta.

„Pentru anumite alte cazuri de la Departamentul de Stat, inclusiv pentru kiturile JDAM, continuam examinarea. Niciunul dintre aceste cazuri nu implica transferuri iminente. Ele se refera la transferuri viitoare”, spune oficialul.

Inaltul oficial subliniaza ca transporturile de arme care fac obiectul revizuirii provin din fonduri alocate anterior, cu ani in urma, si nu fac parte din ajutorul pe care Congresul l-a aprobat luna trecuta pentru Israel.

„Ne-am angajat sa ne asiguram ca Israelul primeste fiecare dolar alocat in supliment”, subliniaza inaltul oficial al administratiei, mentionand ca SUA tocmai au aprobat alte arme si echipamente in valoare de 827 de milioane de dolari pentru Israel.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

2 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

30 de minute ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

2 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

2 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

4 ore ago