Dupa incidentele din nordul Kosovo, NATO anunta sosirea fortelor suplimentare in regiune

externe

Intaririle pentru forta de mentinere a pacii a NATO au inceput sa soseasca, luni, in Kosovo, dupa tulburarile de saptamana trecuta din nordul tarii, a declarat alianta, citata de Reuters.

Violentele au izbucnit dupa ce autoritatile din Kosovo au instalat, in municipalitatile din nord, primari etnici albanezi alesi cu o prezenta de doar 3,5%, dupa ce sarbii majoritari in regiune au boicotat alegerile locale.

In urma ciocnirilor, 30 de membri ai KFOR, forta NATO de mentinere a pacii, si 52 de protestatari sarbi au fost raniti.

„Aproximativ 500 de militari ai Brigazii de Infanterie Mecanizata 65 a Turciei vor constitui cea mai mare parte a intaririlor”, a declarat purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, pe Twitter.

NATO a decis sa desfasoare inca 700 de militari din fortele de mentinere a pacii in Kosovo, intarind contingentul de 4.000 de oameni, ca raspuns la criza, iar secretarul general al aliantei, Jens Stoltenberg, a declarat joi ca este gata sa trimita mai multi.

„NATO va ramane vigilenta. Vom fi acolo pentru a asigura un mediu sigur si securizat si, de asemenea, pentru a calma si reduce tensiunile”, a declarat el reporterilor in marja unei reuniuni a ministrilor de externe ai NATO la Oslo.

KFOR a fost infiintata dupa o revolta din 1998-1999 a etnicilor majoritari albanezi impotriva dominatiei sarbe. Kosovo a castigat independenta recunoscuta la nivel international in 2008, dar Serbia nu o recunoaste, iar sarbii majoritari din nordul tarii cauta autonomie pentru regiunea lor in baza unui acord din 2013 care nu a fost pus in aplicare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: