externe

Dupa incidentele din nordul Kosovo, NATO anunta sosirea fortelor suplimentare in regiune

Intaririle pentru forta de mentinere a pacii a NATO au inceput sa soseasca, luni, in Kosovo, dupa tulburarile de saptamana trecuta din nordul tarii, a declarat alianta, citata de Reuters.

Violentele au izbucnit dupa ce autoritatile din Kosovo au instalat, in municipalitatile din nord, primari etnici albanezi alesi cu o prezenta de doar 3,5%, dupa ce sarbii majoritari in regiune au boicotat alegerile locale.

In urma ciocnirilor, 30 de membri ai KFOR, forta NATO de mentinere a pacii, si 52 de protestatari sarbi au fost raniti.

„Aproximativ 500 de militari ai Brigazii de Infanterie Mecanizata 65 a Turciei vor constitui cea mai mare parte a intaririlor”, a declarat purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, pe Twitter.

NATO a decis sa desfasoare inca 700 de militari din fortele de mentinere a pacii in Kosovo, intarind contingentul de 4.000 de oameni, ca raspuns la criza, iar secretarul general al aliantei, Jens Stoltenberg, a declarat joi ca este gata sa trimita mai multi.

„NATO va ramane vigilenta. Vom fi acolo pentru a asigura un mediu sigur si securizat si, de asemenea, pentru a calma si reduce tensiunile”, a declarat el reporterilor in marja unei reuniuni a ministrilor de externe ai NATO la Oslo.

KFOR a fost infiintata dupa o revolta din 1998-1999 a etnicilor majoritari albanezi impotriva dominatiei sarbe. Kosovo a castigat independenta recunoscuta la nivel international in 2008, dar Serbia nu o recunoaste, iar sarbii majoritari din nordul tarii cauta autonomie pentru regiunea lor in baza unui acord din 2013 care nu a fost pus in aplicare.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Lupta SUA cu avalansa de produse din China. Biden mareste de patru ori taxele pentru masinile electrice din China

Presedintele Joe Biden va dubla, tripla si cvadrupla tarifele vamale pentru unele produse chinezesti in…

22 de minute ago

Pieleanu loveste cu un nou sondaj: Clotilde Armand pierde alegerile. Firea ar avea mai multe procente decat Nicusor Dan in Sectorul 1

Un sondaj dat publicitatii luni de Avangarde (institut patronat de Marius Pieleanu), realizat printre locuitorii…

2 ore ago

Ciuca il pune la punct pe Ciolacu: „Nu trebuie politizat subiectul cedarii unui sistem Patriot catre Ucraina”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat luni, referitor la posibilitatea ca Romania sa cedeze Ucrainei…

39 de minute ago