Dupa intrevederea privata cu Donald Trump, seful diplomatiei britanice, David Cameron, a cerut Statelor Unite deblocarea ajutorului militar pentru Ucraina

externe

David Cameron, intalnire, Donald Trump, deblocare, ajutor militar, Ucraina

Seful diplomatiei britanice David Cameron a cerut marti Statelor Unite sa deblocheze asistenta militara pentru Ucraina, dupa o intrevedere rara cu Donald Trump, transmite miercuri AFP, citata de Agerpres.

In timpul vizitei sale la Washington, David Cameron nu va fi, insa, primit de presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, care blocheaza adoptarea acestui pachet bugetar in Congres. Fostul premier conservator a fost „in contact” cu Mike Johnson, dar o intalnire nu poate avea loc saptamana aceasta din cauza incompatibilitatii agendelor, potrivit surselor guvernamentale britanice.

Ajuns in Statele Unite luni, Cameron a mers direct in Florida pentru a se intalni pe fostul presedinte american Donald Trump, cu care a luat cina la resedinta sa din Mar-a-Lago. El a refuzat sa ofere detalii despre continut discutiilor, argumentand ca a fost o intalnire „privata”, afirmand in acelasi timp ca a discutat „o serie de subiecte geopolitice importante” cu Donald Trump, inclusiv „viitorul NATO”.

„Printre subiectele abordate au figurat viitoarele alegeri din SUA si Marea Britanie, probleme politice specifice Brexit-ului, necesitatea ca tarile NATO sa isi satisfaca nevoile in materie de cheltuieli pentru aparare si incetarea macelului din Ucraina”, potrivit unui rezumat al conversatiei difuzat de anturajului lui Trump.

Magnatul republican, care urmareste sa castige un al doilea mandat la Casa Alba si se va confrunta din nou cu democratul Joe Biden la scrutinul din noiembrie, a starnit controverse in Europa atunci cand a amenintat in februarie ca nu va mai garanta protectia tarilor NATO impotriva Rusiei daca acestea nu vor dedica un buget suficient propriei aparari. El a asigurat apoi ca aceste declaratii reprezinta o modalitate de „negociere” si de a pune presiune asupra europenilor.

„In ceea ce priveste intalnirea mea cu presedintele Trump, a fost in intregime in concordanta” cu cele precedente ale ministrilor care se intalnesc cu candidati ai opozitiei in perioada premergatoare alegerilor, a declarat David Cameron, intrebat in timpul unei conferinte de presa alaturi de omologul sau american Antony Blinken.

„Aceste intalniri sunt, prin urmare, pe deplin adecvate. Dar a fost o intalnire privata”, a adaugat el. Premierul ungar Viktor Orban este cel mai recent demnitar strain care s-a intalnit cu fostul presedinte in Florida.

Vizita ministrului Cameron are loc in conditiile in care un program de asistenta militara si economica de 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei continua sa fie blocat in Congres din cauza opozitiei republicanilor. Congresul american si-a reluat luni sesiunea parlamentara, dupa o pauza de doua saptamani. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat ca tara sa va pierde razboiul daca acest ajutor ramane blocat in Congres, intr-un moment in care Rusia isi creste presiunea in estul tarii.

David Cameron continua sa pledeze pentru adoptarea acestui buget cu reprezentantii alesi ai Congresului, dar fara sa se intalneasca cu Mike Johnson.”Vin aici fara nicio intentie de a da vreo lectie cuiva”, a asigurat el, afirmand ca, „pur si simplu este convins ca este in mod profund in interesul vostru sa deblocati acesti bani”.”Vor fi oameni la Teheran, la Phenian, la Beijing, care vor vedea cum ne sustinem aliatii, cum ii ajutam, cum oprim aceasta agresiune ilegala si neprovocata si care isi vor face o idee despre nivelul nostru de „angajament”, a mai argumentat seful diplomatiei britanice.

Blinken, la randul sau, a apreciat drept „imperativ” ca membrii Camerei Reprezentantilor sa actioneze.”Vrem ca acest text sa fie prezentat Camerei si votat cat mai repede posibil”, a spus el.

Cei doi oficiali au abordat si situatia din Fasia Gaza, pledand pentru o crestere substantiala a ajutorului umanitar in acest teritoriu palestinian asediat de armata israeliana. Cameron a mentionat insa ca, referitor la vanzarea de arme catre Israel, politica Londrei privind licentele de export va ramane „neschimbata” in aceasta etapa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: