Dupa misiunea din Marea Rosie, Grecia doreste sa joace un rol-cheie in apararea UE – ministrul Apararii

externe

fregata germana

Grecia, gazda cartierului general al operatiunii UE de protejare a navelor impotriva atacurilor rebelilor Houthi in Marea Rosie, spera sa joace un rol mai important in asigurarea securitatii blocului celor 27 de natiuni, a declarat ministrul Apararii.

„Trebuie sa fim capabili sa ne aparam singuri”, a declarat Nikos Dendias pentru Reuters, adaugand ca Uniunea Europeana ar putea realiza acest lucru in cooperare cu NATO si alti aliati.

„Ceea ce incercam sa facem este sa avem o industrie de aparare autohtona in Grecia si in Europa, care ar putea raspunde nevoilor Uniunii Europene”.

Misiunea navala a UE in Marea Rosie, denumita „Aspides”, care in greaca inseamna „scut”, a fost lansata luna trecuta pentru a proteja navele de atacurile militantilor Houthi aliniati cu Iranul, care sprijina grupul militant palestinian Hamas in razboiul sau cu Israelul.

Aflata la rascrucea dintre Asia, Africa si Europa, Grecia controleaza cea mai mare flota comerciala din lume, iar atacurile impotriva navelor sale s-au inmultit. In cel mai mare port al Greciei, Pireu, comertul a scazut cu 40%.

Fregata greceasca Hydra a navigat saptamana trecuta spre Marea Rosie, in contextul in care tara a preluat comanda misiunii UE, al carei sediu va fi in orasul Larissa. Italia comanda forta navala.

„Este important sa reusim”, a declarat Dendias. „Nu poti fi la o rascruce de drumuri daca drumurile nu exista sau nu functioneaza. Asa ca pentru noi (Grecia) aceasta este o amenintare uriasa in mod direct si indirect”, a mai spus el.

Atat Grecia, cat si Uniunea Europeana sunt alarmate de „abordarea sofisticata” a rebelilor Houthi, a spus el, care folosesc mine marine si arme submarine in atacuri.

Siguranta celor cinci nave de razboi Aspides din Germania, Italia, Belgia si Franta, este, de asemenea, o preocupare, a spus el, indemnand la o stransa coordonare cu alte flote din zona, care includ nave de razboi din Statele Unite si India.

„A avea o comunicare foarte stransa si o abordare cat mai apropiata cu alte flote … este ceva recomandabil si important”, a spus el.

In urma invaziei Rusiei in Ucraina din 2022, in februarie, Uniunea Europeana doreste sa isi sporeasca rolul de aparare ca un bloc, mai degraba decat ca o colectie de 27 de natiuni in care politica militara este elaborata la nivel national.

Grecia, de asemenea membra a NATO, doreste sa isi reformeze armata dupa exemplul Finlandei. De asemenea, isi propune sa isi modernizeze industria de aparare si sa stimuleze afacerile santierelor sale navale, in timp ce isi revine dupa o criza a datoriilor care a durat un deceniu si care a fortat-o sa reduca cheltuielile.

A elaborat un plan de achizitii de mai multe miliarde de euro pe 10 ani, care include achizitionarea a pana la 40 de noi avioane de lupta F-35 din SUA, a trei fregate din Franta si a elicopterelor Black Hawk fabricate in SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: