„Echipa de vis”. Toate posturile de conducere din UE ar putea fi ocupate de femei

externe

comisia europeana

Exista un scenariu in care toti presedintii principalelor institutii ale UE ar putea fi femei, relateaza Politico.

Dupa alegerile europene din iunie, posturile de conducere din cadrul Consiliului European, al Comisiei si al Parlamentului, precum si functia de sef al Serviciului European de Actiune Externa, vor fi distribuite intre principalele grupuri politice.

Speculatiile cu privire la persoanele care vor obtine aceste posturi reprezinta o pasiune de prim rang la Bruxelles.

Se discuta despre patru nume – toate femei – in legatura cu aceste posturi: Ursula von der Leyen din Germania, care ramane la sefia Comisiei, Roberta Metsola din Malta, care ramane in functie la Parlament, Mette Frederiksen, actualul prim-ministru al Danemarcei, care va deveni presedinte al Consiliului European si Kaja Kallas, premierul estonian, care va prelua functia de Inalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate (pe scurt, sefa politicii externe a UE).

„Este echipa mea de vis”, a declarat un diplomat caruia i s-a acordat anonimatul pentru a putea vorbi liber. „Ar trimite un mesaj atat de puternic”, a mai spus el.

Bineinteles, nu s-a luat nicio decizie. Exista adesea surprize atunci cand se atribuie posturile (von der Leyen nu a fost pe radarul multora data trecuta) si multe nume de candidati barbati continua sa fie vehiculate. In plus, decizia privind presedintele Parlamentului European apartine mai mult partidelor politice si eurodeputatilor decat liderilor nationali.

Dar sunt multe lucruri in aceasta combinatie care ar putea avea sens – intr-un scenariu in care liderii UE, majoritatea barbati, ar decide sa opteze pentru o optiune exclusiv feminina – inclusiv diviziunea dintre grupurile politice. Comisia si Parlamentul ar ramane in mainile Partidului Popular European (acesta din urma cel putin pentru primii doi ani si jumatate de mandat, cand PPE ar putea transmite presedintia unui alt partid). Socialistii ar obtine Consiliul European, iar liberalii ar conduce Serviciul de Actiune Externa, bratul diplomatic al UE. Acest lucru se potriveste cu faptul ca PPE si S&D au iesit pe primul si al doilea loc in alegeri, iar liberalii ar putea termina pe locul patru, potrivit sondajului Politico.

Partidul de extrema dreapta Identitate si Democratie (ID) si Partidul Conservatorilor si Reformistilor Europeni (ECR) se vor descurca probabil foarte bine la alegerile europene, primul urmand sa termine pe locul trei, iar cel de-al doilea pe cinci, dar nu vor obtine un post de conducere in UE (exista speculatii ca ECR ar putea obtine un post de vicepresedinte al Comisiei, dar acesta este un post insuficient de important pentru acest exercitiu).

Numele au, de asemenea, sens, mai ales ca von der Leyen si Metsola foarte probabil nu vor pleca nicaieri. Probabilitatea ca Frederiksen sa il inlocuiasca pe Charles Michel la conducerea Consiliului European este, de asemenea, luata din ce in ce mai mult in serios de diplomati.

Intre timp, numele lui Kallas este din ce in ce mai des mentionat in discutiile de pe coridoare, in mare parte datorita unui alt factor important: geografia.

Avand in vedere razboiul din Ucraina, multi lideri est-europeni considera ca unul dintre posturile de top din UE ar trebui sa se indrepte in aceasta directie. Kallas insasi a facut aceasta precizare pentru Politico anul trecut, spunand: „Ar trebui sa fim pe radar pentru posturile de top”.

In plus, revenirea lui Donald Tusk – fostul presedinte al Consiliului European care a revenit in functia de prim-ministru polonez – face din Polonia cea mai mare tara europeana cu un lider PPE, ceea ce inseamna ca ar fi „pur si simplu imposibil de evitat” sa se dea o functie de top unui est-european, a declarat un oficial UE. In acest scenariu, Estul ar avea un lider (Kallas), Vestul un altul (von der Leyen), Nordul ar avea-o pe Frederiksen, iar Sudul ar avea-o pe Metsola, chiar daca temporar. Adaugati la aceasta lista Christine Lagarde, in calitate de presedinte al Bancii Centrale Europene (mandatul ei dureaza pana in 2027) si Nadia Calvino, care tocmai si-a inceput mandatul de presedinte al Bancii Europene de Investitii – si femeile ar detine toate pozitiile cele mai puternice din UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: