Economia Rusiei pare sa reziste, dar companiile dau faliment cu sutele, anunta presa rusa. O duc bine doar cele care produc armament

externe

kremlin

Economia Rusiei pare sa reziste dupa doi ani de razboi cu Ucraina, dar un numar tot mai mare de companii din tara se afla in dificultate, relateaza Business Insider.

Numarul companiilor din Rusia care au dat faliment a crescut vertiginos in primele doua luni ale anului 2024, a relatat joi cotidianul de afaceri rus Kommersant.

In ianuarie, 571 de companii din Rusia au declarat faliment – o crestere de 57% fata de 364 in urma cu un an, a relatat Kommersant, citand date din registrul federal pentru falimente.

In februarie, 771 de companii au declarat faliment – cu 60% mai mult decat cele 478 care au facut acest lucru in urma cu un an.

Ilia Torosov, primul ministru adjunct al economiei din Rusia, a declarat pentru Kommersant ca aceasta este doar o revenire la nivelurile de dinaintea pandemiei.

Cresterea numarului de falimente evidentiaza dificultatile cu care se confrunta Rusia. De asemenea, contrasteaza cu statisticile oficiale roz pe care le publica Kremlinul, care arata ca PIB-ul Rusiei a crescut cu 3,6% in 2023.

Datorita cheltuielilor guvernamentale, economia de razboi a Rusiei rezista – dar ratele ridicate ale dobanzilor musca. Banca Rusiei a majorat ratele dobanzilor pana la 16% pentru a preveni supraincalzirea economiei si a domoli inflatia.

„Companiile intampina probleme cu refinantarea, deoarece efectele inaspririi monetare incep sa se faca simtite”, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piata la Conotoxia, o firma poloneza de fintech, pentru Business Insider.

In afara de sectoarele legate de razboi, cum ar fi productia de armament, economia rusa arata „departe de a fi roz”, a spus Sawicki.

„Desi companiile rusesti fac tot posibilul pentru a se feri de sanctiuni, comertul international a devenit o problema semnificativa pentru o multime dintre ele”, a spus Sawicki.

„Sectorul privat simte, de asemenea, presiunea instabilitatii macroeconomice, care se adanceste pe masura ce economia este pe punctul de a se supraincalzi”, a adaugat el.

Regimul presedintelui rus Vladimir Putin intra sub incidenta unor restrictii comerciale occidentale tot mai stricte, inclusiv sanctiuni secundare impotriva companiilor care fac afaceri cu aceasta tara.

Alegerile prezidentiale din Rusia se vor desfasura pe parcursul a trei zile, intre 15 si 17 martie. Se asteapta ca Putin sa castige alegerile impotriva a trei adversari cvasi-necunoscuti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: