Categories: opinii

Editorial de Vizante: Corect politic sau sapunul si abecedarul

Ana are mere. Ene n-are. Daca spun ca in vremurile din urma asistam la dictatura minoritatilor (de orice fel) nu mai surprind pe nimeni.

Daca incerci sa respecti toate normele de corectitudine politica vei constata ca te comporti ca un schizofrenic de o sensibilitate maladiva cu “ne-majoritarii”. Iata un exemplu: zic ne-majoritar, inventez un cuvant, doar ca sa ma asigur ca nu lezez pe nimeni.

Se stie cati au certificate (de handicapat, de minoritar etnic, de revolutionar, de detinut politic, de calamitat, de alienat mintal, de demnitar, de “non-heterosexual”, etc.) si nu vreau sa ma trezesc cu vreun proces pe cap. Ah, deja am facut o greseala! Nu se mai spune “handicapat” ci “cu dizabilitati”. La fel, nu mai poti spune tigan ci rom, de parca te-ai referi la altcineva, nu la aceeasi persoana. Pe bune, asta era problema, de semantica? Acum gata, am rezolvat problemele minoritatilor… mai sus mentionate? Acum au mere si Ana si Ene?

Daca faci referire la marginalii societatii, la cei care nu au platit vreodata taxe dar care traiesc in comunitate si profita de pe urma ei, trebuie sa te cuprinda brusc un fior lacrimogen si eventual, caritabil. Pai, cum sa-i numesti asa? Vai! – Ei nu sunt, cersetori, analfabeti, boschetari, infractori sau marginali, nu! Ei sunt asistati social! Pe bune, asta era problema, cum le spunem? Pai, sa le zicem: Ene! Acum Ene are mere, ca am luat de la Ana. Bun, acum au mere, dar nu cumva le lipseste sapunul si abecedarul?

Nu putem avea simt sau initiativa civica pentru ca violam “spatiul intim” sau ” interferam”… Nu poti atrage atentia unuia ca de ce n-a strans cacatul cainelui, pardon “reziduurile organice ale animalului de companie”, de pe trotuar, ca… de ce te bagi? E libertatea lui de a-si asuma o greseala! Altii sunt abilitati sa-l atentioneze. Pe bune, asta era problema? Nu pestilenta si nesimtirea?! Stiu ca, cei asemeni lor au sapun si carte, dar oare le folosec cum trebuie? Acum Ana si Ene au mere, dar stricate!

Daca ma gandesc la cei care si-au “procurat” astfel de certificate de “ne-majoritari” mintind, incep sa cred ca au facut-o tocmai pentru ca au descoperit mai multe avantaje decat dezavantaje, in a face asta, nu? – De ce sa te declari nedreptatit daca n-ai nici o problema? Oare nu pentru a fi compatimit si a obtine mai multe drepturi?… Pe bune, chiar ne luati de prosti? Va dati nefericiti ca sa castigati mai bine? Daca scrii in puscarie primesti ani de libertate. Daca scrii in libertate… te simti ca-n puscarie. Eu zic ca sigur va lipseste sapunul si abecedarul. (Spun asta la figurat, desigur.) Ana e furata. Ene e eliberat!

Nu mai poti lua atitudine fata de un lucru ”nelalocul lui” de teama de a nu gresi in exprimare. Mai mult, esti obligat sa sondezi adanc, sa afli sursele inadecvarii. Da! Pentru ca atunci vei descoperi ce drame istorice se ascund acolo si brusc, vei deveni tolerant, lacrimogen si caritabil! (Sunt ironic. Sper sa nu lezez pe nimeni!) – Saracii oamenii politici, nu stiti cu cate ispite se intalnesc!? Cum sa-i cercetam penal? – Ia, mai bine sa le votam o marire de salariu! Pe bune, asta era problema?! Pentru asta ati inventat “politica corectitudinii”? Ene are mere. Saracu’de el, n-are destule!

De-a lungul istoriei, grupuri mici de oameni au elaborat constitutii. Grupuri si mai mici de minti luminate, au revolutionat cunoasterea. Dar, nici unii nici altii nu stiu sa se fi declarat “ne-majoritari”. Nu stiu sa fi cerut drepturi sau puteri extraordinare. Eu cred ca ar trebui ca pe acestia, sa-i reinviem. Sa stam cu ei de vorba si sa-i intrebam cum si cand foloseau sapunul si, mai ales cu ce abecedar lucrau?

Ana, mai are… mere?

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Marius Florea Vizante

Share
Published by
Marius Florea Vizante

Recent Posts

Cei trei criminali de la Hotel Belmont, eliberati din arestul preventiv. Curtea de Apel Ploiesti a decis sa ii trimita in arest la domiciliu

Cei trei barbati inculpati in cazul omorului care a avut loc in februarie la un…

5 minute ago

Lupta SUA cu avalansa de produse din China. Biden mareste de patru ori taxele pentru masinile electrice din China

Presedintele Joe Biden va dubla, tripla si cvadrupla tarifele vamale pentru unele produse chinezesti in…

2 ore ago

Reportaj Recorder, mici si bere de la PSD in Buzau: „Fericirea are chipul tau” – Video

Un nou reportaj Recorder, legat de o vizita electorala a lui Marcel Ciolacu in judetul…

O oră ago

Berlin: Protestele de la fabrica Tesla se incheie cu arestari si dosare penale. 27 de politisti au fost raniti

Politia din Brandenburg spune ca a retinut 23 de activisti si a depus 76 de…

O oră ago