Editorial devastator, Liviu Dragnea este catalogat drept „canalie” in Washington Post: „A fost condamnat de doua ori pentru abuz de putere”

politica

Intr-un editorial semnat de board-ul publicatiei, Washington Post il caracterizeaza pe liderul partidului de guvernamant din Romania, Liviu Dragnea, drept „canalie”. WP este una dintre cele mai influente publicatii din lume, ziarul fiind zilnic pe birourile liderilor marilor puteri.

Board-ul editorial al publicatiei analizeaza modul in care partidele populiste din Polonia, Ungaria si Romania submineaza normele democratiei si avertizeaza ca cele trei state se indreapta spre regimuri totalitare. In cazul Romaniei, WP scrie ca Dragnea se apara de acuzatiile procurorilor „asa cum canaliile deseori o fac: prezentandu-se drept o victima”.

Iata articolul:

”In timp ce partidele populiste isi impun agenda in Polonia, Ungaria si Romania, normele democratiei pluraliste sunt subminate, deschizand astfel calea autoritarismului. Asaltul este concentrat pe statul de drept si pe garantul sau, o justitie independenta.

In Polonia, partidul aflat la guvernare, Lege si Justitie, care a luat deja sub control Curtea Constitutionala si tribunalele inferioare, a trecut acum la epurarea judecatorilor de la Curtea Suprema, arbitrul final al cauzelor civile si penale, dar si al rezultatului alegerilor. Noile reguli care obliga la o retragere mai devreme din sistem vor determina 27 de judecatori din 72 sa se pensioneze, desi unii dintre ei, printre care si sefa Curtii Supreme, Malgorzata Gersdorf, refuza sa plece.

Schimbarile din sistemul judiciar polonez reflecta dispretul manifestat la scena deschisa de partidul aflat la guvernare fata de principiile occidentale si fata de democratia liberala. Drept raspuns, Uniunea Europeana a deschis o procedura disciplinara impotriva Poloniei, dar fiind aparata in acest proces de Ungaria, cu un regim autocratic similar, este putin probabil ca tara va suferi consecinte reale. ‘Acesta este drumul spre razboi civil’, a avertizat Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea, miscare care a determinat rasturnarea guvernului comunist in anii 80.

In Romania, unde liderul partidului de guvernare social-democrat a fost condamnat de doua ori pentru abuz de putere, partidul a ripostat in incercarea de a dilua legislatia anti-coruptie. Acest lucru reprezinta a lovitura dura dupa un deceniu de anchetare a cazurilor de coruptie din aceasta tara, in care coruptia a inflorit in cele doua decenii dupa caderea comunismului.

Liderul partidului, Liviu Drangea, condamnat pentru frauda electorala si pentru abuz de putere – in ultimul caz fiind vorba de mentinerea a doi membri de partid in functii publice timp de sapte ani, desi acestia nu au lucrat pentru stat – se apara de tot acest scandal asa cum canaliile deseori o fac: prezentandu-se drept o victima. Atacand sistemul judiciar pe care il numeste ‘stat paralel’, Dragnea sustine ca forte intunecate comploteaza impotriva lui. Sustinatorii sai, inspirandu-se din cazul presedintelui Trump, compara presupusa persecutie a domnului Dragnea cu investigatia privind rolul Rusiei in victoria lui Trump.

Fortele antidemocratice din ambele tari sunt incurajate de Ungaria, care, in ciuda faptului ca este considerabil mai mica decat oricare dintre ele, si-a cam luat nasul la purtare in UE, indepartandu-se de la regulile democratice. Premierul Viktor Orban, la putere din 2010, a redus la tacere presa independenta, si-a agresat oponentii, imigrantii si ataca orice institutie care nu se ploconeste in fata lui. UE nu a gasit inca un raspuns eficient la aceste afronturi aduse valorilor europene, desi fondurile UE sprijina economia Ungariei, asa cum se intampla si in Polonia si Romania.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: