Editorul Andrei Ruse: „Lucia Hossu-Longin mi-a confirmat ca Alexandru Rafila este fiul ucigasului din anii ’50. E strigator la cer sa ascunzi asa ceva”

politica

Andrei Ruse, editor de carte la editura Hyperliteratura, confirma ca Alexandru Rafila, noua imagine a PSD, este fiul lui Alexandru Rafila, fost sef al Securitatii Arad in perioada 1948-1949. De numele maiorului de Securitate Alexandru Rafila se leaga masacrarea taranilor din comunele de pe Calea Crisului Alb care s-au opus colectivizarii.

„Nu are treaba fiul cu tatal, ok, dar sa ascunzi asa ceva e dincolo de strigator la cer. Iar eu, citind cartea Luciei Hossu, care m-a transfigurat efectiv, nu am putut sa tac, sorry”, subliniaza Ruse.

„Fiul nu trebuie neaparat sa aiba treaba cu tatal, principial vorbind, dar cand candidezi la parlamentare si esti un tip extrem de influent (mai ales zilele-astea), cred ca trebuie sa ai minimul bun simt de a nu-ti ascunde istoria familiei. Intr-un interviu dat recent, dl. Alexandru Rafila spune ca a devenit doctor influentat de tatal sau, medic si el la randul sau. Bun…

Mi s-a parut la inceput o coincidenta stranie de nume intre acest Alexandru Rafila si fostul sef al Securitatii din Arad in anii 50 (ajuns medic ulterior…), Alexandru Rafila, la al carui ordin au fost executati si torturati tarani care s-au opus colectivizarii.

Toate informatiile astea apar in cartea abia scoasa de noi la Hyperliteratura, din seria Memorialul Durerii, ‘Reeducarea de la Pitesti. Cerberii penitenciarelor’. In a doua parte, a ‘cerberilor’, avem un intreg capitol despre marile ‘realizari’ inumane ale lui Alexandru Rafila. Este si capitolul care inchide cartea si este, credeti-ma, odios…

‘Tatal meu era medic de familie, avea foarte multi pacienti si era foarte dedicat activitatii lui, iar eu auzeam multe relatari despre problemele pe care oamenii le au legat de starea de sanatate si cum poti sa-i ajuti ca medic. Acesta cred ca a fost lucrul care m-a influentat mult in alegerea profesiunii.’

In CV-ul sau si in orice am cautat, nu apare nimic legat de trecutul sau inainte de facultate, ceea ce mi se pare (foarte) suspect. Am incercat sa sap mai adanc, fara rezultate, asa ca singura chestie care mi-a venit in minte a fost s-o sun chiar pe autoare, s-o intreb daca stie ceva de aceasta ‘coincidenta’ (Lucia Hossu-Longin a realizat un interviu cu Alexandru Rafila la inceputul anilor 90, pentru Memorialul Durerii – mare parte din el este transcris si in cartea de care pomeneam). Si mi-a confirmat azi nu doar ca ar fi rude, ci ca Alexandru Rafila, marele medic de astazi, este, se pare, chiar fiul ucigasului din anii ’50… Am ramas mut…

‘Bilantul tragic al rascoalei anticomuniste din judetul Arad:
– 29 tarani executati pe loc,
– 340 de ani de munca silnica si temnita grea,
– peste 100 de familii deportate,
– alti ucisi sau raniti in cursul ocuparii satelor.’

Repet, nu are treaba fiul cu tatal, ok, dar sa ascunzi asa ceva e dincolo de strigator la cer. Iar eu, citind cartea Luciei Hossu, care m-a transfigurat efectiv, nu am putut sa tac, sorry”, a scris Ruse pe pagina sa de Facebook.

Tatal lui Alexandru Rafila avea patru clase si a fost sef al Securitatii Arad in perioada 1948-1949. Acesta s-a nascut in URSS. Iata documentul CNSAS:

Despre maiorul de Securitate Alexandru Rafila a relatat Lucia Hossu Longin in serialul „Memorialul Durerii”.

„Alt absolvent de patru clase primare Alexandru Rafila ajuns comandantul Securitatii din Arad care a executat 27 de tarani, in mijlocul satelor ce se opuneau colectivizarii mi-a marturisit ca in anii aceia ‘cu timbrul acesta de revolutionara m-ar fi arestat’… (ep. 6 al seriei)”, se afirma pe siteul TVR.

Se pare ca maiorul Rafila a devenit „doctor” dupa ce a fost inlocuit de comunisti, inspaimantati chiar si ei de brutalitatea sa extrema, de la sefia Securitatii Arad.

„A reprimat cu gloante opozitia la colectivizare in masacrul din 1949 de pe Valea Crisului Alb”, se arata in Memorialul Durerii despre Alexandru Rafila.

Iata episodul complet din Memorialul Durerii privindu-l pe Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila s-a prezentat joi, alaturi de Marcel Ciolacu, drept un tehnocrat care a facut cu greu pasul spre politica. Ciolacu l-a laudat ca „s-a alaturat echipei noastre”, insa Rafila era membru al „echipei” de aproape zece ani.

In urma cu zece ani, Alexandru Rafila era membru al PSD cu functie importanta. El era vicepresedinte al Departamentului de Sanatate al PSD si a fost implicat in redactarea programului de guvernare al USL.

Joi, Ciolacu l-a prezentat ca pe o „prospatura” in politica.

„Azi as dori sa multumesc dl doctor Rafila ca s-a alaturat echipei noastre. Lupta cu pandemia este una de durata, atunci Romania si romanii si Parlamentul au nevoie de specialisti in parlament pentru a face legislatia pentru aceasta lupta cu pandemia. E a doua zi cu o raportare de peste 4.000 de infectari. E clar ca Guvernul nu gestioneaza aceasta pandemie. (…) Oameni precum doctorul Rafila trebuie sa se regaseasca in viitorul Parlament al Romaniei. Domnule Rafila sunt convins ca veti face ceea ce trebuie in Parlament”, a spus Marcel Ciolacu intr-o conferinta de presa.

Rafila, la randul sau, a sustinut ca a fost „un pas dificil” sa intre in partidul din care deja facea parte, de fapt.

„Ii multumesc domnului presedinte Ciolacu pentru incredere. A fost un pas dificil pentru mine, recunosc, dar avand o cariera adiministrativa in spate, am considerat ca pot sa ajut aceasta tara, impreuna cu alte colegi, incat sa putem sa avem o legislatie in domeniul sanatatii care sa faca posibil un deziderat pe care noi nu l-am atins. accesul la servicii de sanatate”, a spus Alexandru Rafila.

„Nu il cunosc demult pe domnul presedinte Ciolacu si a fost o intalnire deschisa, sincera, fara conditii. Un lucru care m-a determinat sa faca acest pas. Eu mai intai sunt medic si voi respecta intotdeauna lucrurile care tin de constiinta mea profesionala si in al doilea rand voi fi membru al PSD. Dl Ciolacu a inteles asta si m-a incurajat sa am aceasta atitudine. De ce PSD? Pentru ca dupa aceasta propunere si dupa aceasta discutie care mi s-a parut nu numai sincera, dar una care schimba mentalitatea in politica romaneasca, nu am primit o alta propunere in acest sens. Nu cred ca apartenenta la un partid politic trebuie sa fie considerata o vina. Pana la urma, cred ca daca suntem seriosi putem sa realizam lucruri impreuna”, a mai spus Alexandru Rafila.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: