Efect concret al razbunarii meschine a lui Dragnea: vor fi anulate invitatiile pentru 12 sefi de stat din UE

politica

Diminuarea drastica a bugetului Administratiei Prezidentiale va determina cel mai probabil anularea Summitului Initiativei celor 3 Mari, care ar fi urmat sa aiba loc in luna septenbrie la Bucuresti, a precizat marti purtatorul de cuvant al Cotroceniului, Madalina Dobrovolschi.

Ea a anuntat ca bugetul Presedintiei a fost taiat de Guvern  cu aproximativ 19%. Consecintele vor fi extrem de umilitoare pentru imaginea Romaniei.

„Astfel, reducerea, de catre Guvern, a bugetului Administratiei Prezidentiale este de natura sa duca la imposibilitatea de a se mai desfasura Summitul Initiativei celor 3 Mari, care este gazduit de Romania si organizat de catre Administratia Prezidentiala, pe 17 si 18 septembrie.

Mentionez ca Summitul din acest an este un eveniment de o anvergura deosebita, care presupune participarea a 12 sefi de stat din Europa Centrala si de Sud-Est, a Presedintelui Comisiei Europene, a unor invitati de nivel inalt din Statele Unite si din conducerea institutiilor finaciare europene si internationale. El presupune si organizarea primei editii a Forumului de Afaceri al Initiativei celor 3 Mari, cu peste 600 de participanti – oameni de afaceri si oficiali din cele 12 state ale Initiativei, din restul Uniunii Europene si din SUA, din Republica Moldova, Ucraina, Georgia si Balcanii de Vest, precum si reprezentanti ai unor think-tank-uri renumite pentru componenta de dezbateri a Forumului.

In egala masura, acest Summit este important pentru ca este primul care urmeaza sa produca rezultate concrete: pe langa Forumul de Afaceri, Summitul urma sa omologheze o lista de proiecte prioritare majore de interconectare in domeniile transport, energie si digital, care sa stimuleze dezvoltarea economica a statelor regiunii, sa creeze o retea de camere de comert in regiune, sa stimuleze crearea unui Fond de investitii al Initiativei, dar si alte elemente foarte importante. Pentru toate aceste rezultate Administratia Prezidentiala, impreuna cu alte institutii ale statului, inclusiv din componenta Guvernului, a lucrat intens de mai bine de un an, iar acum aceste rezultate sunt puse in pericol, afectand grav si iresponsabil nu doar interesele de politica externa si de dezvoltare ale Romaniei, precum si reputatia internationala a statului roman, dar si interesele regiunii Europei Centrale si de Sud-Est.

Partenerii externi ai Romaniei vor afla astfel ca Guvernul blocheaza angajamentele internationale ale tarii noastre.

Totodata, diminuarea fondurilor bugetare de catre Guvern va avea impact negativ si asupra celorlalte actiuni de politica externa intreprinse de Presedintele Romaniei”, a mentionat Dobrovolschi.

Comentarii: