Efectul Iohannis. Camera Deputatilor a respins proiectul UDMR privind oficializarea limbii maghiare in Ardeal

politica

Plenul Camerei Deputatilor a respins, miercuri, proiectul de lege privind Codul administrativ, in care era prevazuta si obligativitatea oficializarii limbilor minoritatilor nationale in administratia publica locala in anumite situatii, proiect initiat de UDMR.

Comisiile juridica, pentru buget, pentru administratie si pentru munca de la Camera Deputatilor au dat, marti, raport comun de respingere proiectului de lege privind Codul administrativ, in care era prevazuta si obligativitatea oficializarii limbilor minoritatilor nationale in administratia publica locala, in anumite situatii.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea cadrului general pentru organizarea si functionarea autoritatilor si institutiilor administratiei publice, statutul personalului din cadrul acestora si raspunderea administrativa, serviciile publice, precum si regulile specifice privind proprietatea publica si privata a statului si a unitatilor administrativ-teritoriale, se arata in raport.

Cele patru comisii arata ca au decis sa dea raport de respingere pentru ca „nu se justifica adoptarea unei astfel de initiative legislative, cu atat mai mult cu cat expunerea de motive nu contine o fundamentare a solutiilor legislative preconizate, initiatorii motivandu-si demersul pe posibila declarare a neconstitutionalitatii Codului administrativ in vigoare de catre Curtea Constitutionala”.

Au votat „pentru” respingerea in plen a proiectului 287 de deputati, iar 21 au votat „impotriva”.

Proiectul – initiat de 30 de parlamentari de la UDMR – a fost adoptat tacit de Senat, unde PSD are majoritate, iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca nu are niciun fel de problema cu persoanele de etnie maghiara, ci cu politicienii, in special cei din PSD, deoarece promoveaza legislatie pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

„Nu pot sa nu mentionez o tema pe care am adus-o in discutie saptamana trecuta si care a preocupat pe foarte multi – este chestiunea din Parlament care tine de autonomia teritoriului care este denumit in Transilvania Tinutul Secuiesc. Am facut atunci niste afirmatii si sper sa fi fost bine inteles. Eu nu am niciun fel de problema cu persoanele de etnie maghiara, ii cunosc pe multi, am avut multi colegi, am in continuare colegi, ii respect, marea majoritate sunt oameni de treaba, harnici, care isi vad de ale lor. Problema pe care o am este cu politicienii, in special cu politicienii din PSD, care, culmea, au incercat sa promoveze legislatie care priveste autonomia Tinutului Secuiesc. Este surprinzator si recunosc pentru si cred ca pentru multi dintre dumneavoastra suparator. Au incercat sa se scoata pesedistii si dupa scurt timp au introdus legislatia in Senat, unde au picat-o, dar iata ca vin dovezi ca nu a fost o chestiune singulara”, a spus seful statului intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a criticat proiectul UDMR privind Codul Administrativ, aratand ca acesta este neconstitutional si ca nu va tolera aparitia unei astfel de legi.

„Culmea, in Senat a trecut tot tacit o alta initiativa a UDMR, care practic se constituie intr-un Cod Administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de Cod Administrativ in varianta UDMR. Acest Cod Administrativ introdus de UDMR in circuit parlamentar prevede, de exemplu, obligativitatea limbii maghiare in unele zone din Ardeal. De data aceasta PSD nu poate sa spuna ca nu a stiut, fiindca aceasta initiativa a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru. Acum, probabil, dupa ce am aratat public ce se doreste iarasi din partea PSD, vor gasi o forma sa voteze impotriva si acestei legi, insa nu putem sa ne facem ca nu vedem cum PSD este evident in situatia de a promova anumite acte administrative, legi care vin sa duca la autonomia Tinutului Secuiesc ori asa ceva este pur si simplu neconstitutional si nu voi tolera aparitia unor astfel de legi”, a afirmat Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: