Eforturile de salvare din Turcia, perturbate de preocupari de securitate, pe masura ce numarul mortilor creste

externe

O inrautatire a situatiei de securitate in sudul Turciei a perturbat, sambata, eforturile de salvare, au declarat grupuri internationale citate de BBC.

Numarul total de morti in urma cutremurului din Turcia si Siria a depasit 25.000 si speranta de a gasi mai multi supravietuitori scade, in ciuda cazurilor de salvari miraculoase.

Salvatorii germani si armata austriaca si-au intrerupt operatiunile de cautare sambata, invocand ciocniri intre grupuri necunoscute.

Ministerul austriac al Apararii a declarat ulterior ca armata turca a intervenit pentru a-si oferi protectia, permitand operatiunilor de salvare sa continue.

De asemenea au fost raportate numeroase jafuri, iar presedintele Turciei a anuntat ca va pedepsi pe oricine incalca legea.

Sambata dimineata ciocniri intre grupuri neidentificate din provincia Hatay au facut ca zeci de salvatori austrieci sa caute adapost intr-o tabara alaturi de alte organizatii internationale.

„Exista o agresiune din ce in ce mai mare intre factiunile din Turcia”, a declarat locotenent-colonelul Pierre Kugelweis de la Fortele Armate austriece.

Acelasi lucru a fost raportat si de filiala germana a grupului de cautare si salvare ISAR, care, impreuna cu Agentia Federala pentru Ajutor Tehnic (TSW) din Germania, si-a suspendat operatiunile. „Sunt din ce in ce mai multe ciocniri intre diferite factiuni, s-au tras si focuri de arma”, a declarat purtatorul de cuvant al ISAR, Stefan Heine.

Steven Bayer, director de operatiuni al Isar, a spus ca se astepta ca nivelul de securitate sa se inrautateasca din cauza scaderii aprovizionarii cu alimente si apa, iar speranta se estompeaza.

„Urmarim foarte indeaproape situatia de securitate pe masura ce se dezvolta”, a spus el.

Echipele germane de salvare au spus ca vor relua, de asemenea, munca de indata ce autoritatile turce vor considera ca situatia este sigura, a informat agentia de presa Reuters.

Desi presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu a comentat in legatura cu tulburarile raportate de la Hatay, el a reiterat sambata ca guvernul va lua masuri impotriva celor implicati in crimele din regiune.

Presa turca de stat a raportat sambata ca 48 de persoane au fost arestate pentru jaf, potrivit AFP. Au fost confiscate mai multe arme, bani, bijuterii si carduri bancare.

Mehmet Bok, in varsta de 26 de ani, care isi cauta un coleg de munca intr-o cladire prabusita din Antakya, a declarat pentru Reuters ca „oamenii spargeau geamurile si gardurile magazinelor si masinilor”.

„Cred ca este cel mai grav dezastru natural pe care l-am vazut vreodata si este, de asemenea, cel mai extraordinar raspuns international”, a declarat Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenta, pentru BBC in Turcia.

„Avem mai mult de o suta de tari care au trimis oameni aici, asa ca a existat un raspuns incredibil, dar este nevoie de el”, a adaugat el.

Martin Griffiths a declarat ca se asteapta la un numar cel putin dublu de morti, potrivit The Guardian.  „Cred ca este dificil de estimat cu precizie, deoarece trebuie sa ajungem sub daramaturi, dar sunt sigur ca se va dubla sau mai mult”, a spus Griffiths.

„Este terifiant. Aceasta este natura care loveste intr-un mod cu adevarat dur. Este profund socant… ideea ca sub acesti munti de moloz se afla oameni, unii dintre ei inca in viata. Nu am inceput cu adevarat sa numaram mortii”, a adaugat el.

El a spus ca perioada de 72 de ore de dupa un dezastru este de obicei „perioada de aur” pentru salvari, care a expirat, insa supravietuitori sunt inca scosi din daramaturi.

„Este incredibil de dificil sa se ia decizia cand sa se opreasca faza de salvare”, a spus el.

Griffiths a cerut ca politica regionala sa fie lasata deoparte in fata dezastrului – si exista unele semne ca acest lucru se intampla.

Punctul de trecere a frontierei dintre Armenia si Turcia a fost redeschis sambata pentru prima data in 35 de ani, pentru a permite trecerea ajutorului.

De asemenea exista informatii conform carora guvernul sirian a fost de acord sa permita ONU sa duca ajutoare in zonele controlate de grupurile de opozitie.

Numarul mortilor in Siria in urma cutremurului se ridica acum la peste 3.500, potrivit AFP. Au existat critici ca efortul international de a trimite ajutor in Siria nu a fost suficient de rapid.

Ismail al Abdullah de la Forta Siriana de Aparare Civila, (Castile Albe), care opereaza in zonele controlate de rebeli, a declarat ca organizatia a incetat sa mai caute supravietuitori. Comunitatea internationala are „sange pe maini”, a spus el. „Aveam nevoie de echipamente de salvare care nu au venit niciodata”.

In orasul Harem din Siria, activitatea este mai scazuta decat in Turcia. Aici au cazut 700 de cladiri iar 4000 sunt nesigure, asa ca oamenii stau intr-o tabara de corturi. Din ajutorul international, nu au primit mai nimic. Cativa medici spanioli au reusit sa ajunga in cateva spitale, dar nimic altceva. Dincolo de granita se aud sirene si echipamente grele functionand, aici, in lipsa comunitatii internationale, se vad copii care indeparteaza molozul si cauta trupuri. Si cauta trupuri, deoarece a trecut perioada cand puteau gasi supravietuitori. A devenit o misiune de recuperare, nu de salvare. Si motivul pentru care nu mai salveaza oameni este pentru ca ajutorul nu a venit la timp, potrivit corespondentului BBC, Quentin Sommerville.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: