Egiptul a vandut doua insule Arabiei Saudite: „Urmeaza piramidele?”

externe

Decizia Egiptului de a retroceda Arabiei Saudite doua mici insule din largul peninsulei Sinai a provocat proteste pe retelele de socializare egiptene si in presa din Egipt.

Neasteptata hotarare a regimului de la Cairo priveste insulele nelocuite Tiran si Sanafir si a fost anuntata sambata in timpul vizitei istorice efectuate in Egipt de regele Salman al Arabiei Saudite, cand suveranul saudit a promis gazdelor sale investitii faraonice.

Trei zile mai tarziu, comentatorii posturilor de televiziune, controlate de regimul presedintelui Abdel Fattah al-Sissi, continua sa isi manifeste mania fata de gestul acestuia, reactii similare fiind inregistrate si pe retelele de socializare, potrivit Agerpres.

Internautii acuza guvernul ca a cedat aceste doua insule din Marea Rosie pentru a primi in schimb sustinerea autoritatilor de la Riad. ‘

„Noi nu avem probleme cu cel care cumpara, el isi cunoaste interesul, noi avem probleme cu cel care vinde’, a scris pe Twitter celebrul umorist egiptean Bassem Youssef, sugerand ironic puterii de la Cairo sa vanda si piramidele, care ar valora mai mult, eventual sa ofere cumparatorului si doua statui drept cadou.

Reactionand in fata criticilor, guvernul egiptean sustine ca aceste insule ar apartine de fapt sauditilor si ar fi situate in apele teritoriale saudite, iar Arabia Saudita ‘a cerut Egiptului in anul 1950 sa asigure protectia lor’.

insule2

Pentru egipteni, insulele Tiran si Sanafir au o importanta mai degraba simbolica legata de cele patru razboaie pe care tara lor le-a purtat cu Israelul. Situate strategic la intrarea in golful Aqaba, ele permit controlul accesului in portul israelian Eilat prin stramtoarea Tiran.

Inchiderea acestei stramtori de catre fostul presedinte egiptean Gamal Abdel Nasser a precipitat declansarea razboiului israeliano-arab din anul 1967, cand Israelul a ocupat peninsula Sinai precum si cele doua insule strategice. Acordul de pace semnat la Camp David in anul 1979 a permis Egiptului sa-si recupereze teritoriile, cu conditia sa nu disloce trupe acolo.

Arabia Saudita s-a angajat acum sa respecte toate acordurile care privesc cele doua insule, dar transferul lor trebuie aprobat si de Parlamentul egiptean.

Guvernul de la Cairo mai argumenteaza ca fostul presedinte Hosni Moubarak a semnat in anul 1990 un decret ce prevede retrocedarea celor doua insule si a informat atunci si ONU. Insa un profesor egiptean de stiinte politice remarca faptul ca atat Moubarak, cat si al-Sissi au pastrat secrete negocierile pentru retrocedarea insulelor, iar dobandirea lor de catre Arabia Saudita raspunde aspiratiilor acesteia de a deveni prima putere a Orientului Mijlociu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: