Egiptul reuseste sa aduca o pace temporara intre Israel si palestinienii din Fasia Gaza

externe

Israelul a acceptat un armistitiu propus de Egipt in Fasia Gaza, pe fondul noii escaladari armate cu gruparea Jihadul Islamic, au indicat duminica surse de securitate egiptene citate de Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Un oficial palestinian a mentionat pentru Reuters ca incetarea focului ar urma sa intre in vigoare duminica la ora 20.00 (19.00 GMT).

Noua escaladare a confruntarilor intre Israel si Jihadul islamic, cea mai grava de la razboiul-fulger de anul trecut, s-a soldat cu moartea a 31 de palestinieni, inclusiv sase copii, incepand de vineri, potrivit France Presse, care citeaza Ministerul sanatatii din Gaza.

De la inceputul operatiunii sale vineri, Israelul a asigurat ca vizeaza strict pozitii ale Jihadului Islamic, raportand eliminarea a 15 combatanti ai acestei grupari, potrivit armatei israeliene. Fortele israeliene au anuntat de asemenea arestarea in doua zile a circa 40 de membri ai gruparii respective in Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de statul israelian, conform AFP.

Ca represalii la raidurile asupra Fasiei Gaza, gruparea palestiniana a lansat zeci de rachete asupra teritoriului israelian, cele mai multe dintre ele fiind interceptate de scutul antiracheta israelian. Doi israelieni au fost raniti usor de schije, potrivit serviciilor de interventie rapida.

Aceasta este cea mai grava escaladare a violentelor dintre statul israelian si gruparile armate din Gaza de la razboiul din mai 2021, care s-a soldat cu 260 de morti in 11 zile de partea palestiniana, inclusiv combatanti, si 14 morti in Israel, inclusiv un soldat, potrivit autoritatilor locale.

Statul israelian a instituit din 2007 o blocada impotriva Fasiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori administrat de islamistii din Hamas.

Comentarii: