Elena Lasconi: „Ce este mizeria asta? De ce nu faceti, fratilor, prag pentru furt? Intra unul in magazin si fura un televizor. Nu pateste nimic, ca n-a furat 10”

politica

Elena Lasconi, primarul USR din Campulung Muscel, sustine ca pragul pentru abuz in serviciu – stabilit de Senat la 250.000 de lei – inseamna, de fapt, „prag pentru furt”. Edilul crede ca si suma de 1.000 de lei, acceptata pentru cadouri in administratia publica, este prea mare. 

”Ce este mizeria asta (pragul pentru abuz in serviciu – n.r.)? De ce nu faceti, fratilor, prag pentru furt? Intra unul in magazin si fura un televizor. Nu pateste nimic, ca n-a furat 10. Ce vorbim noi aici? Eu am trimis sesizare catre DNA si Parchet pentru un director de spital care a dorit sa deconteze sejur, asa scria pe factura. Si un pachet de tigari si niste bere. Mi se pare, asa, o ghiolbanie, o mitocanie, o lipsa de respect fata de cetatean. Sa te uiti in ochii cetateanului, sa te bati cu pumnul in piept ca faci si dregi, si tu sa decontezi din banii lui. 100% nu sunt de acord. Sa nu fie niciun prag. Zero”, a spus Elena Lasconi, citata de news.ro.

Intrebata daca primarii n-ar putea face puscarie pe nedrept, in cazul in care legea nu prevede un prag, Elena Lasconi a raspuns: ”Aoleu! Pentru ce? E adevarat ca poti sa faci multe greseli daca muncesti foarte mult, dar atunci cand e vorba de cifre, trebuie sa deschizi foarte bine ochii, sa vezi ce semnezi, pentru ca esti ordonator principal de credite”.

Primarul USR anunta ca a aderat la strategia nationala anti-coruptie.

”Am numit o comisie care sa urmareasca cadourile primite in primarie. Cadoul sa nu depaseasca, se sugereaza, 200 de euro. Eu innebunesc si la asta. Dar de ce nu faceti, fratilor, 200.000 de euro? Faceti cadou de 200.000 de euro, sa vina omul sa-i lase doua masini primarului in fata primariei. Ce este asta?”, a adaugat Elena Lasconi.

Intrebata daca ar accepta flori in valoare de 200 de euro, Elena Lasconi a raspuns: ”Flori in valoare de 200 de euro? Nici nu pot sa ma gandesc cam cum arata. Dar ce au? Sunt stropite cu diamante?”.

Senatorii au votat, miercuri, in plen, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum si a altor acte normative, initiat de Guvern la sfarsitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus in comisia juridica, un prag valoric pentru abuzul in serviciu in cuantum de 250.000 de lei.

Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanta 13 din epoca Dragnea, care a provocat ample proteste.

Ulterior, Ministerul Justitiei a precizat ca „nu exista nicio referinta concreta” in deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei sau in avizele Comisiei de la Venetia cu privire la valoarea economica sau financiara a unui prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu si a anuntat ca va sustine adoptarea de catre Camera Deputatilor a unui prag de 9.000 de lei.

Miercuri seara, presedintele PNL, premierul Nicolae Ciuca a anuntat sustinerea liberalilor pentru pragul de 9.000 de lei la infractiunea de abuz in serviciu propus de Ministerul Justitiei, precizand ca liderul deputatilor PNL Gabriel Andronache a fost mandatat sa sustina acest amendament la Camera.

Un anunt similar a fost facut de catre liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: