Eliberata de PSD, Romania pune piciorul in prag fata de interventiile Budapestei in Transilvania. Mesaj transant al ambasadorului Romaniei la Budapesta

news

Ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius Lazurca, i-a transmis luni vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, ca Guvernul Romaniei nu si-a dat acordul pentru programul guvernului Ungariei pentru subventionarea fermierilor din Transilvania.

”Romania mai crede ca interventia celor doua guverne in acest domeniu ar trebui sa fie prudenta, convenita in prealabil, nediscriminatorie si deplin aliniata regulilor UE. Pentru a nu lasa loc de dubiu, as dori sa fie clar ca ma refer la dorinta guvernului de la Budapesta de a subventiona activitati economice in Romania, mai ales in domeniul agricol.

Profit de aceasta ocazie – si de prezenta domnului Vice prim-ministru Semjen – pentru a reafirma pozitia oficiala a guvernului Romaniei in legatura cu acest subiect: asa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar NU a fost discutat in detaliu cu guvernul roman si NU face obiectul unei intelegeri bilaterale, asa cum ar fi natural.

In consecinta, o spunem din nou, Romania NU si-a dat acordul pentru implementarea acestor masuri si, prin urmare, solicita ca acest program sa fie derulat doar cu implicarea autoritatilor romane, in mod transparent si nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislatiei romane si a regulilor aplicabile pietei interne UE, precum si a strategiilor si programelor nationale care vizeaza dezvoltarea regionala”, a spus ambasadorul Marius Lazurca intr-un discurs sustinut la Bekescsaba cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea Sectiei Romano-Maghiare a Camerei de Comert si Industrie a Ungariei (MKIK), potrivit site-ului Ambasadei Romaniei la Budapesta.

Guvernul Viktor Orban finanteaza cu zeci de milioane de euro fermierii din Transilvania care depun in limba maghiara proiecte pentru subventionare.

Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe, a anuntat in septembrie ca guvernul Ungariei va extinde in aproape tot vestul Romaniei asa-numitul program de dezvoltare economica transilvaneana, care pana acum se derulase doar in Tinutul Secuiesc.

Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt romani, restul maghiari, dar printre romanii finantati de Budapesta se numara si seful PSD Mures, Vasile Gliga, aminteste G4Media.ro.

Mai mult despre:

Comentarii: