„Eliminarea pensiilor speciale”. Principalele conditii puse de USR pentru a intra la guvernare. Program cu 24 de capitole

politica

Uniunea Salvati Romania a prezentat, vineri, o serie de „angajamente de reforma”, acestea reprezentand baza „pe care USR va negocia intrarea la guvernare”, printre ele numarandu-se: eliminarea pensiilor speciale, zero taxe pe salariul minim, flexi-munca sau introducerea prevederii „Fara Penali in functii publice” in Constitutie.

Cele 24 de capitole ale programului USR mai vizeaza: reducerea birocratiei, stimularea antreprenoriatului, un plan de investitii pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra, stimularea investitiilor pentru o energie curata, acces la educatie pentru toti copiii, implementarea marilor proiecte de infrastructura, sanatate, turism, infiintarea unei DNA pentru paduri.

In cadrul unei conferinte de presa transmise online, presedintele USR, Dan Barna, a precizat ca aceasta viziune va fi supusa dezbaterilor in perioada urmatoare.

„Vorbim de o alternativa, o alternativa serioasa, si de bucati de plan si de strategie de care Romania are atata nevoie. Pentru ca dincolo supravietuirea de zi cu zi, dincolo de masti, apare intrebarea legitima – si a mediului de afaceri, si a fiecarui angajat, fie ca e din sectorul public, fie ca e din sectorul privat: unde mergem mai departe, cum arata Romania dupa criza COVID. Coabitam cu virusul, va mai dura niste saptamani, niste luni de zile, dar parca ne-am saturat cu totii de autostrazi pe hartie, de spitale care se construiesc la televizor, dar in realitate nicio cupa de excavator nu se misca nicaieri in tara. Venim astazi cu niste angajamente. Un angajament e mai mult decat o promisiune electorala. E, cumva, o bucata de garantie dintr-un contract”, a spus liderul USR, citat de Agerpres.

Europarlamentarul Cristian Ghinea a precizat ca in momentul in care se va pune problema intrarii la guvernare, USR nu va negocia posturi si ca baza discutiilor va fi reprezentata de aceste angajamente.

„Nu vom negocia posturi, vom negocia aceste angajamente, care sunt foarte clare, sunt pe site-ul USR (https://www.usr.ro/usr-la-guvernare/). Sunt 24 cu care incepem azi si toate au aceeasi structura, in care punem livrabilul pe masa, bugetul si institutia responsabila. Cum vad eu intrarea USR la guvernare? Chiar in acest mod: vom face aceste negocieri transparent, public, cu partenerii nostri, vom semna un contract de guvernare impreuna cu ei si membrii USR si publicul larg vor putea sa urmareasca chiar pe un site public al nostru evolutia acestor angajamente”, a explicat el.

Elena Tudose, expert in politici publice, a pledat pentru conceptul de flexi-munca, in conditiile in care la sfasitul lunii aprilie, Ministerul Muncii anunta peste un milion de contracte de munca suspendate, iar agentiile de rating anunta pentru anul 2020 „o rata record a somajului pentru ultimii zece ani”, de 8%, comparabila cu rata somajului inregistrata dupa criza economica din 2008. Ea a apreciat ca aceste propuneri prezinta avantaje precum loializarea angajatilor, reducerea costurilor pentru angajatori si mentinerea in campul muncii si dupa varsta de pensionare. Tudose a estimat ca astfel de masuri pot fi implementate pe termen mediu (posibil, in anul 2024), dar a aratat ca in perioada urmatoare USR va prezenta si un plan de masuri imediate pentru revenirea la munca.

„Legislatia muncii din Romania – Codul muncii, in speta – nu este suficient de flexibil si nu a fost pregatit pentru a fi adaptat la conditiile speciale pe care le-am trait cu totii in aceasta perioada. (…) Prin flexi-munca noi intelegem modificarea Codului muncii prin introducerea unor forme noi de contracte individuale de munca, pe care le-am numit multi-flexibile si care vor fi instrumente voluntare, optionale pentru angajatori. Printre masurile care pot fi cuprinse in aceste contracte multi-flexibile sunt: introducerea unui alt interval orar pentru programul de munca decat cel de opt ore; normarea pe baza de rezultate, nu ore de munca; impartirea activitatii pentru o pozitie intre doi sau chiar mai multi angajati (job sharing); telemunca si flexiblizarea spatiilor de lucru prin rotatie”, a spus ea.

Deputatul Cristina Pruna a aratat ca USR isi doreste „simplificarea si reducerea la maximum a birocratiei prin care trebuie sa treaca o firma” de la infiintare si pana la desfasurarea activitatii sale.

„Daca ne uitam la statistici internationale in ceea ce priveste greutatea de a face afaceri in Romania, suntem pe locul 55, dupa tari precum Maroc sau Kazahstan. La infiintarea unei firme suntem pe locul 91 in lume, dupa tari africane precum Togo si Coasta de Fildes. Nu mai vorbesc de ceea ce inseamna deschiderea unei linii de electricitate sau de permise de construire: aici chiar ne batem pentru coada clasamentului. De multe ori, cei care au idei de afaceri, pentru a desfasura si a incepe aceasta afacere au nevoie de 9-12 luni pentru a intra in legalitate, efectiv, si foarte multi se lasa pagubasi pe drum”, a spus ea.

Deputatul Claudiu Nasui a precizat ca „zero taxe pentru salariul minim” este o masura care „se aplica deja cu succes in majoritatea tarilor europene” si care favorizeaza munca. In vederea compensarii acestei masuri, el a propus ca statul „sa nu mai arunce tone de bani pe programe corupte”, dar si sa fie eliminate sau impozitate pensiile speciale, adaugand ca acestea din urma reprezinta 10 miliarde de lei anual.

„Este o masura prin care nu reinventam roata si, practic, facem un lucru de maxim bun simt, adica nu impozitam saracia, salariile mici. Lasam povara fiscala sa inceapa de la un anumit nivel incolo. (…) E foarte important, mai ales in perioada aceasta de criza, felul in care guvernul si statul ajuta economia. Poate sa ajute economia prin a da bani directionat catre cei mari, de exemplu, sau catre niste zone anume. Sau poate sa ii ajute pe toti, poate sa ne ajute pe toti, lasand mai multi bani in buzunarele noastre, incepand cu salariile cele mai mici. Oricare ar fi pachetul de masuri si cantitatea de bani cu care Guvernul poate sa ajute economia, haideti sa o facem intr-un mod in care acel ajutor sa fie resimti ca de cat mai multi romani”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: