externe

Elon Musk critica taxele impuse de presedintele Joe Biden pentru masinile electrice chinezesti

Elon Musk a atacat planurile lui Joe Biden privind impunerea unei taxe de 100%  pentru masinile electrice fabricate in China, in ciuda faptului ca Tesla ar putea beneficia de pe urma acestei taxe.

Musk a declarat la o conferinta pe teme de tehnologie de la Paris ca prefera „sa nu existe taxe”, atunci cand a fost intrebat cum ar afecta Tesla politicile recente ale presedintelui american, potrivit BBC.

La inceputul acestei luni, Biden a declarat ca va majora taxele de import pentru vehiculele electrice chinezesti de la 25 la 100 de procente, si va promova cresterea taxelor pentru componente precum bateriile.

Masura ar putea stimula Tesla, cel mai mare vanzator de masini electrice din America, si ar putea sa o protejeze de concurenti precum BYD, producatorul chinez care a amenintat ca va submina dramatic compania lui Musk.

„Nici Tesla si nici eu nu am cerut aceste tarife, am fost surprins cand au fost anuntate”, a declarat Musk la conferinta Viva Tech.

„Tesla concureaza destul de bine pe piata din China fara tarife si fara sprijin diferentiat, in general sunt in favoarea lipsei de taxe. De asemenea, sunt de fapt in favoarea lipsei de stimulente fiscale pentru vehiculele electrice, cu conditia, de asemenea, ca stimulentele fiscale pentru petrol si gaze sa fie, de asemenea, eliminate. Lucrurile care inhiba libertatea de schimb sau distorsioneaza piata nu sunt bune.”

Musk, un critic frecvent al lui Biden, a beneficiat insa de stimulente importante pentru masinile electrice introduse de administratie.

China a acuzat Casa Alba ca „submineaza comertul echitabil si protectia mediului” dupa ce noile taxe au fost confirmate saptamana trecuta. Aceasta a amenintat ca va lua masuri de retorsiune, desi nu este clar daca acest lucru ar putea afecta producatorii auto americani precum Tesla.

 

Companii precum BYD practica in China preturi de sub 10.000 de dolari pentru cele mai ieftine masini ale lor, cu mult sub cele ale producatorilor occidentali.

Musk este dornic sa mentina relatii bune cu Beijingul, vizitand recent China in incercarea de a obtine aprobarea pentru sistemul de autoconducere al Tesla. Vanzarile companiei in aceasta tara au avut de suferit in ultimele luni, pe fondul cresterii concurentei.

Tesla a declarat recent ca va accelera planurile de a lansa un vehicul mai ieftin, destinat pietei de masa, care ar fi mai capabil sa concureze cu rivalii chinezi. Cu toate acestea, compania se concentreaza din ce in ce mai mult pe tehnologia masinilor fara sofer si este de asteptat sa prezinte un „robotaxi” complet autonom in luna august.

Cifrele industriei europene de la inceputul acestei saptamani au aratat ca vanzarile Tesla in Marea Britanie si Europa au scazut cu 8 procente in primele patru luni ale anului.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Recent Posts

Perchezitii la seful Politiei Cluj, dosar de fapte de coruptie. Si politistii de la rutiera sunt in vizor

Luni dimineata au loc perchezitii in birourile IPJ Cluj, fiind vizata si politia rutiera. Este…

44 de minute ago

„De la gratarele de mici ale romanilor au venit pompierii pe Broadway”. Cum a aratat Ziua Romaniei la New York – Video

Duminica, la New York, a avut loc cel mai mare festival romanesc din Statele Unite…

O oră ago

„China a inceput sa-si extinda potentialul nuclear mai repede decat orice alta tara” – Institutul International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm

O crestere "extrem de ingrijoratoare" a numarului de focoase nucleare desfasurate alaturi de rachete si…

O oră ago