Elon Musk schimba placa: acum il acuza pe Joe Biden ca nu i-a cerut sa porneasca reteaua Starlink deasupra Ucrainei, in 2022

externe

Elon Musk, starlink, ucraina, acuzatie, Joe Biden

Dupa ce pana de curand si-a sustinut, ba chiar a fost mandru de decizia sa de a „taia” ucrainenilor accesul la reteaua Starlink, pentru a-i impedica sa atace navele de razboi rusesti din Marea Neagra, confruntat cu un val de critici furibunde Elon Musk neaga ca el ar fi luat aceasta decizie.

„Daca as fi primit o solicitare de genul presedintelui – de la presedintele american, ca sa fie clar – atunci l-as fi pornit”, a spus Musk despre utilizarea Starlink in Crimeea. „Nu a venit o astfel de cerere”.

Musk a facut aceste comentarii in timpul unui episod al emisiunii „The All-In Podcast”, care a fost incarcat pe reteaua sociala X, detinuta de Musk si cunoscuta anterior sub numele de Twitter.

Musk nu a precizat cine a oprit accesul la Starlink sau cand anume a fost oprit. El nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii venita din partea jurnalistilor americani.

De-a lungul razboiului cu Rusia, trupele de pe linia intai din Ucraina au folosit Starlink – o retea de comunicatii prin satelit detinuta de SpaceX – pentru a ramane in contact cu centrele lor de comanda. Cu toate acestea, intreruperea functionarii retelei deasupra Crimeei a dus la dejucarea unui atac masic cu drone ucrainene asupra Flotei rusesti din Marea Neagra, a scris Walter Isaacson in noua sa biografie a lui Musk.

Oficialii ucraineni l-au acuzat saptamana aceasta pe Musk ca nu i-a permis Ucrainei sa aiba acces la satelitii Starlink – si au spus ca Musk, prin extensie, a zadarnicit eforturile tarii in septembrie 2022 de a lansa un asalt eficient asupra teritoriului controlat de Rusia in Crimeea.

„Elon decide: pamantul, libertatea si demnitatea altcuiva nu merita viata altcuiva. Elon decide a cui viata merita ce. Elon decide: e mai bine sa traiesti in genunchi decat sa mori in picioare”, a scris pe Twitter, pe 8 septembrie, Olexander Scerba, ambasador pentru comunicare strategica in ministerul ucrainean de Externe.

In podcast, Musk a declarat ca a interpretat cererea Ucrainei de a activa accesul la satelitul Starlink in 2022 ca pe o invitatie pentru companie de a „participa cu adevarat, in mod proactiv, la un act major de razboi”. Musk a mai spus ca utilizarea Starlink in Crimeea ar fi putut crea un „mini Pearl Harbor”.

„Dar, cred ca trebuie sa spui, intr-un fel, luand exemplul real al Pearl Harbor. Si sa spui: „Ei bine, cum a functionat asta pentru Japonia?”. Nu a functionat deloc bine”, a spus Musk. „Pentru ca a fost o victorie tactica, o infrangere strategica. A infuriat publicul american, care, intr-un fel, in mod natural, a vrut sa se razbune pentru acest act.”

El a adaugat ca, in opinia sa, acordarea Ucrainei a capacitatii de a ataca Rusia ar „duce la o escaladare in masa a ostilitatilor”.

„Acest lucru nu ar invinge Rusia. Ar infuria Rusia”, a spus Musk.

Musk a mai spus ca el crede ca Starlink ramane „coloana vertebrala fundamentala de comunicare a guvernului ucrainean”.

„Este singurul lucru care functioneaza pe frontul de razboi, orice altceva a fost bruiat de rusi”, a spus Musk.

Departamentul de Stat si Casa Alba nu au dat deocamdata o replica la acuzatiile miliardarului de origine sud-africana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: