Elvetia si Austria, neutre din punct de vedere militar, se alatura apararii antiaeriene europene Sky Shield

externe

rachete_patriot

Elvetia si Austria au semnat o declaratie de intentie pentru a se alatura sistemului european de aparare antiaeriana Sky Shield, relateaza BBC.

Sistemul a fost initiat de Germania in urma invaziei Rusiei in Ucraina si este conceput pentru a permite tarilor europene sa cumpere impreuna sisteme de aparare si sa se antreneze impreuna.

Semnarea declaratiei de intentie este vazuta ca un moment istoric pentru Elvetia neutra.

Insa unii elvetieni se tem ca aceasta miscare compromite neutralitatea de lunga durata a tarii lor.

Aderarea la un sistem de aparare la nivel european ar fi fost de neconceput in urma cu doar cativa ani, dar invazia Rusiei in Ucraina a schimbat lucrurile.

Continentul este instabil, iar pentru multe tari europene, o modernizare a apararii antiaeriene a devenit inevitabila. Guvernul elvetian spune ca colaborarea cu vecinii europeni la un sistem comun are sens atat din punct de vedere strategic, cat si financiar.

Austria este, de asemenea, o tara neutra, iar guvernul de la Viena sustine ca, prin punerea in comun a resurselor militare, isi poate mentine acest statut.

Aceasta nu este prima data cand Elvetia isi incalca neutralitatea traditional stricta.

Ca parte a parteneriatului pentru pace al NATO, aceasta a avut un batalion de mentinere a pacii in Kosovo timp de doua decenii. Si, spre furia Moscovei, s-a alaturat sanctiunilor UE impotriva Rusiei.

In prezent, 19 tari au aderat la initiativa Sky Shield, inclusiv Regatul Unit, tarile nordice si baltice, Ungaria, Romania si Bulgaria.

Insa unii politicieni elvetieni de dreapta se tem ca Sky Shield este un compromis prea mare.

De exemplu, daca un atac care se indreapta spre unul dintre vecinii sai din cadrul Sky Shield ar survola Elvetia, ar fi elvetienii dispusi sa il doboare, chiar daca nu ar fi implicati in conflict?

Prin semnarea unui acord de aderare la initiativa, Elvetia si Austria au subliniat ca neutralitatea lor ramane neschimbata, dar aceasta intrebare ipotetica – raman eutre in realitate? – nu a primit un raspuns real. Probabil ca ele spera ca o astfel de situatie nu va aparea niciodata.

Dar dezbaterea privind sanctiuni, si acum privind Sky Shield, este doar o parte a unei analize mai ample a Elvetiei cu privire la neutralitate.

Originile sale istorice dateaza din secolul al XIX-lea. La acea vreme, Elvetia era plasata intre puteri mult mai mari, adesea beligerante, carora le convenea sa aiba un tampon neutru intre ele.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, elvetienii si-au aparat granitele, dar s-au tinut cu grija departe de conflict, facand compromisuri atat cu Aliatii, cat si cu Axa. Populatia si orasele lor au iesit practic nevatamate – ceea ce a contribuit la succesul economic al Elvetiei de astazi.

Dar acum Elvetia este membra a Natiunilor Unite, iar ONU a declarat ca invazia Rusiei reprezinta o incalcare a Cartei ONU.

Luna trecuta, parlamentul elvetian a votat impotriva unei propuneri de a permite trimiterea de arme si munitii fabricate in Elvetia in Ucraina.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a facut un apel direct la parlamentarii elvetieni, spunand ca tara sa are nevoie de arme elvetiene pentru a restabili pacea.

Elvetia are tancuri Leopard care lancezesc nefolosite in tara, cand ar putea fi desfasurate in Ucraina.

Negocierile continua in parlament pentru a gasi o modalitate de a adapta legile privind exporturile de arme, pentru a permite sprijinul pentru Ucraina.

„Neutralitatea traditionala nu este sustenabila, nu este acceptabila din punct de vedere moral, din punctul meu de vedere”, a spus deputatul social-democrat Jon Pult la inceputul acestui an. „Daca neutralitatea elvetiana inseamna ca suntem sustinatorii dreptului international si ai Cartei ONU, atunci sunt de acord cu neutralitatea, pentru ca atunci Elvetia poate fi de partea pacii si a libertatii si a ordinii mondiale bazate pe reguli”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: