Elvetia va revinde Germaniei tancuri Leopard II, pentru a ajuta la reconstruirea stocurilor epuizate dupa donatiile facute Ucrainei

externe

Leopard 2 A5, tanc

Germania a salutat decizia Elvetiei neutre de a deschide calea pentru a-i revinde unele dintre tancurile  Leopard II fabricate in Germania pentru a ajuta la reconstruirea stocurilor epuizate de ajutorul acordat Ucrainei, transmite Reuters.

In februarie, Germania a cerut Elvetiei sa ii revanda din cele 96 de tancuri Leopard II. Pentru a respecta legile neutralitatii Elvetiei, Berlinul a asigurat Berna ca armele nu vor merge la Kiev, ci vor ramane in Germania sau la un aliat al NATO sau al Uniunii Europene.

„Suntem foarte fericiti si recunoscatori pentru aceasta decizie”, a declarat Michel Fluegger, ambasadorul Germaniei in Elvetia, pentru televiziunea elvetiana. „Avem nevoie de aceste tancuri, ele vor umple golurile noastre si ale partenerilor nostri europeni”.

El a facut aceste declaratii dupa ce parlamentul elvetian a aprobat, marti, dezafectarea a 25 de tancuri Leopard II, deschizand calea pentru ca acestea sa fie revandute Germaniei.

Opinia publica elvetiana a fost profund divizata cu privire la problema furnizarii de arme Ucrainei, iar blocarea reexporturilor a infuriat unele natiuni.

Solicitarile din partea Germaniei, Danemarcei si Spaniei de a permite ca armamentul fabricat in Elvetia, cumparat anterior, sa mearga in Ucraina au fost blocate de Berna, prin invocarea neutralitatii Elvetiei, care impiedica trimiterea directa sau indirecta de arme combatantilor intr-un razboi.

Cumpararea de arme elvetiene ar putea deveni dificila daca Berna nu isi ajusteaza legea privind materialele de razboi, a spus ambasadorul Michel Fluegger.

„Am achizitionat o multime de arme, sisteme sau componente sau munitii de la Elvetia, inclusiv de la partenerii nostri NATO, si am dori acum sa dam unele dintre aceste sisteme Ucrainei”, a declarat ambasadorul.

Cabinetul elvetian trebuie acum sa sprijine in mod oficial exportul Leopard II in Germania, dar se asteapta ca aceasta va fi o formalitate dupa ce ministrul Apararii Viola Amherd a declarat ca furnizarea tancurilor catre Germania respecta legea de neutralitate elvetiana si este, de asemenea, in interesul tarii.

„In acest fel putem contribui, de asemenea, la securitatea in Europa si, prin urmare, direct la securitatea tarii noastre”, a declarat ministrul elvetian al apararii, pentru postul elvetian SRF.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: