Emilia Sercan, victorie majora. Ministrul Educatiei si-a anuntat demisia

politica

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, si-a anuntat joi seara decizia de a demisiona din functie.

„Am decis, din proprie initiativa, sa demisionez din functia de ministru al educatiei. A fost o sansa si o onoare pentru mine sa incep reformarea din temelii a sistemului national de invatamant. Am preluat mandatul de ministru nu pentru ca nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam si una si alta. Am venit intr-un moment extrem de dificil cu dorinta de a schimba lucrurile in bine. Mi-am inceput mandatul intr-o criza sanitara fara precedent si am luptat pentru ca in toata acea perioada elevii sa mearga la scoala cu prezenta fizica. Am militat in mod constant si am asigurat cadrul legal pentru ca finantarea educatiei sa creasca.

In mandatul de ministru al educatiei am reusit schimbari care au pus bazele reformei ‘Romania Educata’:

un sistem de educatie timpurie integrat, prin preluarea creselor in sistemul de invatamant;
indeplinirea jaloanelor PNRR care asigura suportul financiar atat de important pentru reforma sistemului de invatamant; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educatie, iar acum educatia are doar in PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Pana acum am contractat si sunt in derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului scolar – prima runda (1,14 miliarde lei) si toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universitatilor romanesti (1,24 miliarde lei);

– organizarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de director in scoli;

– marirea burselor elevilor;

– recunoasterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

– rezolvarea problemei decontarii integrale a navetei elevilor;

– demararea reformarii planurilor-cadru si curriculumului aferent – o schimbare atat de mult asteptata;
extinderea programului Masa calda in scoli de la 150 de unitati la 450 de unitati de invatamant;

– introducerea invatamantului dual la nivel universitar;

– internationalizarea universitatilor romanesti prin reglementarea diplomei joint degree; Si multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor ‘Romania Educata; si am parcurs procedura de dezbatere publica, in urma careia am finalizat cele doua proiecte, preluand foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel incat aceste proiecte sa raspunda pe deplin asteptarilor si nevoilor reale ale societatii. Sunt omul care construieste si nu sunt omul care darama!

Cu totii avem obligatia sa contribuim si sa sustinem reforma in educatie! Cred in Romania Educata si voi sustine Legile ‘Romania Educata; din calitatea mea de profesor, de rector si de senator. Proiectele legilor ‘Romania Educata’ reprezinta cea mai buna sansa pentru o educatie asa cum cred ca ne dorim cu totii. Altfel, in lipsa unui acces echitabil la o educatie de calitate, vor fi si mai multi oamenii care nu percep continuturi si nu inteleg adevaratul sens al cuvintelor.Le multumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa sustina educatia!”, a transmis Cimpeanu.

Demisia lui Cimpeanu survine in urma scandalului declansat de dezvaluirile jurnalistei Emilia Sercan privind lucrari plagiate de ministurl Educatiei.

Pana ieri, Cimpeanu nu avea niciun gand sa demisioneze. El a afirmat, intrebat marti la Arad despre acuzatiile de plagiat, ca aceia care le lanseaza „sunt un fel de habarnisti in domeniul educatiei” si ca indrumatorul de lucrari practice pe care si-a pus semnatura „a fost realizat foarte profesionist, respectand toate regulile, in interesul studentilor”.

„Pe cei care isi doresc cu orice pret sa blocheze legile Educatiei ii anunt ca nu vor reusi sa faca acest lucru chiar daca amesteca un subiect de interes pentru milioane de copii si tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili sa diferentieze un indrumator de lucrari practice sau un caiet de seminar cu o lucrare stiintifica. Un indrumator de lucrari practice, a fost realizat foarte profesionist, respectand toate regulile, in interesul studentilor. Un indrumator de lucrari practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule si scheme de calcul, cuprinde diagrame si tabele care nu pot fi schimbate si care nu trebuie sa fie schimbate. Cei care lanseaza aceste acuze sunt un fel de habarnisti in domeniul educatiei”, a spus Sorin Cimpeanu.

El si-a motivat trecerea numelui sau pe indrumator spunand ca „sa treci nume precum Arhimede nu era cazul, la autori”.

„Este un un mod de lucru specific, respectat intocmai pentru indrumatoare de lucrari practice, pentru indrumatoare de proiect si pentru caiete de seminare, lucrari fara ISBN”, a adaugat ministrul.

Cimpeanu a mai declarat ca aceia care vor sa blocheze legile Educatiei „pun in antiteza lucrari ce tin de cariera unei anumite persoane”.

„Sunt curios, dupa ce au fost preocupati de o teza de doctorat sustinuta in anul 2000, acum sunt preocupati de caiete de seminar, sunt convins ca vor ajunge la lucrarile de control din clasa a saptea si sunt convins ca vor gasi ca la un moment dat am copiat ceva rezolvari dintr-o culegere de probleme sau dintr-un manual de matematica, dupa care sunt convins ca vor gasi si ceva ciorne de prin scoala gimnaziala”, a adaugat ministrul Sorin Cimpeanu.

El a mai afirmat ca exista o rezistenta la schimbare in sistemul de educatie si ca „toate lucrurile care se pun, se pun in cheie politica, strict politica, strict politicianista, nicidecum in interesul elevilor si studentilor”, iar „cei care fac asta sunt dintr-o anumita perspectiva analfabeti puri, dintr-o alta perspectiva analfabeti functionali”.

Jurnalista Emilia Sercan l-a acuzat, luni, pe ministrul Educatiei ca ar fi plagiat un curs universitar si si-a fi „insusit fraudulos si paternitatea” mai multor capitole semnate anterior de alti autori.

Mai mult despre: ,

Comentarii: