Macron: „Apararea Europei trebuie sa includa si armele nucleare. Europa trebuie sa depinda mai putin de Statele Unite”

externe

emmanuel macron, presedinte, franta

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, este pregatit „sa deschida dezbaterea” despre rolul armelor nucleare pentru apararea europeana comuna, dupa cum a declarat chiar el intr-un interviu publicat sambata, potrivit rfi.fr.

Macron considera ca „dezbaterea despre apararea Europei trebuie sa includa si armele nucleare”. Liderul francez a insistat din nou asupra nevoii de a fi elaborata o strategie de aparare sub comanda europeana.

„Sunt gata sa deschid aceasta dezbatere, care trebuie sa cuprinda apararea antiracheta, capacitatile cu raza lunga de actiune si armele nucleare pentru cei care le au sau care gazduiesc armamente nucleare americane”, a declarat Macron intr-un interviu pentru grupul regional de presa EBRA.

„Europa trebuie sa depinda mai putin de Statele Unite”

„Sa punem totul pe masa si sa vedem ce ne protejeaza cu adevarat intr-o maniera credibila”, a subliniat presedintele Frantei. Franta, a spus el, „isi va mentine specificul, dar este pregatita sa contribuie mai mult la apararea Europei”.

Macron a acordat interviul in timp ce se afla intr-o vizita la Strasbourg. Intr-un discurs sustinut joi in fata studentilor de la Universitatea Sorbona din Paris, liderul francez avertiza ca Europa se confrunta cu o amenintare existentiala din cauza agresiunii ruse.

Cu aceasta ocazie, el cerea continentului sa adopte o strategie „credibila” de aparare, in care sa depinda mai putin de Statele Unite.

„A fi credibil inseamna si sa ai rachete cu raza lunga de actiune pentru a-i descuraja pe rusi. Iar apoi sunt armele nucleare: doctrina Frantei este ca le putem folosi atunci cand interesele noastre vitale sunt amenintate”, a explicat Emmanuel Macron.

Construirea unei politici europene comune de aparare a fost de mult timp un obiectiv francez, dar s-a confruntat cu opozitia altor tari UE care considera protectia NATO ca fiind mai de incredere.

Cu toate acestea, invadarea Ucrainei de catre Rusia si posibila revenire a izolationistului Donald Trump in calitate de presedinte al SUA au dat o noua viata solicitarilor pentru o mai mare autonomie a apararii europene, potrivit RFI.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: